Hond

De dierenarts voor uw hond

Als dierenarts staan wij klaar voor elke hond die bij ons binnen wordt gebracht. Wij gaan in Huisdierenkliniek Hornstra in Arnhem steeds zorgzaam en liefdevol met uw viervoeter om. Op die manier proberen wij de stress van een doktersbezoek zo veel mogelijk weg te nemen voor uw huisdier, en ook een beetje voor uzelf. Als dierenarts hebben wij al veel honden mogen behandelen en genezen. We vertellen u graag wat meer over onze ervaring en expertise.

     Op zoek naar zorgzame behandelingen voor uw hond?

De ideale dierenarts voor uw geliefde hond

Als huisdierenkliniek in Arnhem bieden wij een breed scala aan medische zorg voor honden. Van routinematige controles en vaccinaties tot chirurgische ingrepen: een goede dierenarts is onmisbaar in het leven van uw hond. Wij gebruiken moderne apparatuur om diagnoses te stellen en behandelingen uit te voeren, en natuurlijk volgen we geregeld bijscholingen. De dierengeneeskunde staat nooit stil. Op die manier geven we steeds waardevol en correct advies over uw huisdier over voeding, gedrag en preventieve gezondheidsmaatregelen. Tijdens een bloedonderzoek of ingreep door onze dierenarts doen we er alles aan om de angst van uw hond te minimaliseren. Ook dit draagt bij aan een spoedig herstel.

Laat uw hond behandelen door onze experts

Is er iets mis met uw hond, zoals aanhoudende diarree, en wilt u zo snel mogelijk langskomen bij een dierenarts? Of wilt u een routinecontrole laten uitvoeren of heeft uw hond gedragsproblemen? Onze dierenarts staat voor u klaar, ook in het weekend. Maak vandaag nog een afspraak en kom snel langs met uw geliefde huisdier.

Behandelingen voor honden:

De eerste indruk

Het is belangrijk dat uw eerste indruk goed is van de pup. De pups in het nest zijn actief, vrolijk en zien er mooi verzorgd uit. Ze mogen absoluut niet mager zijn met een bol buikje. Als u met de pups bezig bent, let dan ook op het gedrag: ze horen niet angstig te reageren op u. Verder moeten de oogjes en oren schoon zijn en de vacht is glanzend en vrij van parasieten.

Als u overweegt een rashond aan te schaffen is het verstandig u van tevoren te laten informeren over eventueel voorkomende erfelijke afwijkingen die er bij het bewuste ras voorkomen (bijv. heupdysplasie of oogafwijkingen). U kunt hiervoor terecht bij de dierenarts of bij de rasvereniging. Vraag bij de fokker of hij op de hoogte is van eventuele testen en onderzoeken ter voorkoming van deze erfelijke afwijkingen en wat de uitslag bij de oudere dieren is.

Chippen van honden is per april 2013 verplicht voor de leeftijd van 7 weken. Klik hier voor meer informatie

Gezondheidsonderzoek bij de dierenarts

Als alles er allemaal goed uitziet en U heeft het pupje opgehaald is het toch verstandig hem door de dierenarts te laten onderzoeken. Bij dit onderzoek worden onder andere de oren onderzocht op oormijt. De moederhond kan dit op de pup overbrengen. Ook als de oren tijdens het onderzoek schoon blijken te zijn, moet u wekelijks de oren controleren om eventuele infecties vroegtijdig te onderkennen. Als uw hond vaak aan zijn oren krabt en als ze vuil zijn, ga er dan mee naar de dierenarts.

De vacht wordt onderzocht op parasieten. Gebruik onder een leeftijd van 3 maanden alleen bestrijdingsmiddelen die de dierenarts u adviseert. Eventuele aangeboren gebreken kunnen tijdens het algemeen lichamelijk onderzoek aan het licht komen.

Hoera een pup!

Zo’n vertederende kleine pup in huis verrast je iedere keer weer. Voortdurend zijn ze op onderzoek uit, overal aan ruiken, overal op bijten en alles uitproberen. Pups zijn eigenlijk net kleine kinderen. Dus ook pups hebben een goede opvoeding nodig. U wilt immers dat uw pup opgroeit tot een gezond en sociaal lid van uw gezin. Een hele verantwoordelijkheid, maar een pup opvoeden is vooral heel leuk.

Uw dierenarts

Centraal in de gezondheid van uw pup staat de dierenartsenpraktijk. De dierenarts speelt een belangrijke rol in het gezond houden van uw hond. De dierenarts gelooft in het belang van een goede en vroege opvoeding van pups. Daarom wordt u met uw pup uitgenodigd om een Puppy Consult bij te wonen. U krijgt tijdens dit consult informatie over de opvoeding, gezondheid en de verzorging van uw pup.

Puppy Consult helpt u op weg

Honden hebben aan het begin van hun leven een unieke eerste socialisatiefase. Deze belangrijke periode in de opvoeding van uw hond duurt tot de pup ongeveer 12 weken oud is. Alles wat uw pup in deze periode meemaakt zal hij accepteren als normaal of natuurlijk. Daarom is het belangrijk dat u als kersverse eigenaar uw pup al op jonge leeftijd zoveel mogelijk positieve ervaringen laat opdoen met andere volwassenen, kinderen, andere honden, katten, konijnen, verkeer, etc. Hiermee legt u de basis voor jarenlang plezier met uw hond die, indien nodig, overal mee naar toe kan.

Socialisatie en het voorkomen van probleemgedrag

Helaas komt probleemgedrag voor bij honden. Een groot deel van de gedragsproblemen kan worden voorkomen door een goede socialisatie. Pups leren namelijk snel. Niet alleen gewenst gedrag maar ook het gedrag dat later voor problemen kan gaan zorgen. Daarom is het zo belangrijk dat u uw pup op een positieve manier gewenst gedrag aanleert. Een pup kan bijvoorbeeld tijdens de socialisatie leren om alleen thuis te zijn. Ook spelen met andere honden is belangrijk in de socialisatie fase. Het spelen met andere honden levert vooral positieve ervaringen op maar kan soms ook negatieve ervaringen opleveren. U wilt toch dat uw pup leert dat het leuk is om met andere honden om te gaan en geen vechtersbaas wordt. Tijdens het Puppy Consult wordt daarom lang stil gestaan bij de socialisatie en opvoeding van de pup.

De gezondheid van uw pup

Tijdens het Puppy Consult wordt meer verteld over de gezondheid van uw pup en wat u er aan kan doen om hem gezond te houden. Uw pup moet bijvoorbeeld goed ingeënt zijn tegen diverse besmettelijke ziekten voordat hij met andere honden in aanraking kan komen. Andere onderwerpen die aan bod komen zijn: het belang van goed en regelmatig ontwormen en wat u het beste aan vlooien- en tekenbestrijding kan doen.

Goede voeding

Net als mensen moeten ook honden goed en gezond eten. Dit geldt met name voor pups, die in de eerste levensmaanden heel snel groeien. Een hond in de groei heeft natuurlijk een andere voedingsbehoefte dan een volwassen of oudere hond. Daarom kunt u uw pup het beste een speciale puppyvoeding geven. Tijdens het Puppy Consult krijgt u meer informatie over het belang van goede voeding en krijgt u een proefpakketje mee.

Het Puppy consult is een leuke ervaring voor zowel u als voor uw pup! Een gelegenheid waar u met al uw vragen over uw pup terecht kunt. Denk bijvoorbeeld ook eens aan de mogelijkheid om in uw omgeving een puppy cursus te volgen bij een goede hondenschool.

Als u geïnteresseerd bent kunt u altijd contact met ons opnemen voor meer informatie.

Waarom is vaccineren belangrijk?

Het enten, of eigenlijk beter gezegd vaccineren, van honden is een regelmatig terugkerende gebeurtenis die voor de hond van groot belang is. Dit komt omdat honden in tegenstelling tot mensen weinig hygiënisch zijn in de omgang met hun omgeving. Hierdoor hebben ze een veel grotere besmettingskans! Verder voert de dierenarts voorafgaand aan de vaccinatie een grondig lichamelijk onderzoek bij de hond uit. Dit jaarlijks terugkerende onderzoek is belangrijk omdat de hond niet zelf aan kan geven dat er iets aan de hand is.

Wat is een vaccinatie?

Bij het vaccineren van honden brengen we (meestal) via een injectie dode of verzwakte ziektekiemen in het lichaam. Deze ziektekiemen kunnen zich niet/beperkt vermenigvuldigen, de hond wordt er dus niet ziek van (hij kan er wel een dag sloom van zijn). Wel komt er een reactie van het afweersysteem op gang. Hierdoor wordt de weerstand tegen de veroorzakers van ziekten verhoogd. Als de hond nu in contact komt met de boosdoener heeft hij een veel betere kans deze uit te schakelen vóórdat de hond ziek wordt. Pups vaccineren wij op 6, 9, 12 weken leeftijd. Ook volwassen dieren moeten jaarlijks gevaccineerd worden om hun bescherming op peil te houden. Vooral ouder wordende dieren hebben deze hervaccinaties zeker nodig.

De vaccinaties zorgen voor de opbouw van afweerstoffen tegen: hondenziekte, parvo, leverziekte, leptospirose (Weil) en parainfluenza.
Verder kunt u uw hond nog laten vaccineren tegen kennelhoest en hondsdolheid (rabiës).

NB: voor een goed effect van de vaccinatie is het belangrijk dat uw hond goed ontwormd is!

Het belang bij gebruik van medicatie:

Let u op de volgende dingen:

 • Wanneer moet ik beginnen met de medicatie?
 • Hoe vaak per dag moet ik de medicijnen toedienen?
 • Moet het met of zonder eten worden gegeven?
 • Op welk tijdstip moet ik de medicijnen geven?
 • Als het pasta is: Moet deze in de bek of in de anus?

 

Er zijn medicijnen die ‘s ochtends of juist ‘s avonds moeten worden gegeven.
Antibiotica werkt alleen goed als precies volgens de richtlijnen wordt gehandeld. Geef antibiotica altijd precies om de 24 of om de 12 uur zoals voorgeschreven. Als namelijk antibiotica 12 uur werkt en er zou bijvoorbeeld ‘s nachts een duur van 15 uur tussen twee giften zitten, dan werkt de antibiotica niet tot aan de volgende tablet en zo raken bacteriën resistent! Mocht u een dag de medicijnen vergeten, dan moet daarna de kuur weer volledig opnieuw.
Maak de kuur altijd af

De behandeling van oren met zalf vraagt ook precieze zorg. De zalf moet diep genoeg komen. Er moet altijd een controle plaats vinden met de otoscoop, want als oren in de diepte nog niet helemaal in orde zijn dan moet de behandeling worden verlengt. Wanneer dit niet gebeurt dan kunnen de bacteriën resistent raken en bij oren kan dat een chronisch probleem geven welk soms zeer lastig nog te behandelen is. Geef nooit zonder overleg tussendoor wat zalf, dit ook om bovenstaande redenen.

Indien u thuis zelf uw hond of kat moet injecteren met bijvoorbeeld een medicatie wat werkt tegen de jeuk kunt u het volgende filmpje bekijken.
In het filmpje legt dhr. Hornstra uit hoe u een vloeistof het beste op kan zuigen uit een flacon.

Voor specifieke informatie over een bepaald medicijn kijkt u op: Diergeneesmiddelen bijsluiters

Chippen

De identificatie en registratie van uw dier is belangrijk omdat hiermee uw dier teruggevonden kan worden als hij ooit wegloopt. Tegenwoordig is het mogelijk om dieren door het plaatsen van een transponder (een zogenaamde chip) te voorzien van een unieke code. Nadat deze chip onderhuids is aangebracht wordt deze code (met de gegevens van u en uw dier) aangemeld bij een databank. Zo kan een gevonden dier via het aflezen van de chip gemakkelijk gelinkt worden aan de eigenaar. Om uw dier mee te nemen naar het buitenland is een chip verplicht.

Chippen is per april 2013 voor honden verplicht voor de leeftijd van 7 weken.

Klik hier voor meer informatie

 

hond Chippen, Ontwormen en Ontvlooien

Ontwormen

Uw dier moet regelmatig ontwormd worden, want wormen verminderen de conditie van uw hond. Vaak zien we diarree, braken, een doffe vacht en hoesten. Besmette dieren zijn vermoeid en hebben weinig weerstand, waardoor ook andere ziekteverwekkers een kans krijgen. Daarnaast zijn besmette honden en katten een besmettingsbron voor andere dieren, maar ook voor mensen!

Klik hier voor meer informatie

Ons advies is om volgend schema aan te houden. Pups ontwormen op een leeftijd van 2, 4,6 weken, daarna op 2, 4 en 6 maanden. Kittens op een leeftijd van 4 en 6 weken, dan eens per maand tot ze 6 maanden zijn.

Voor honden en katten ouder dan een 1/2 jaar wordt 4x per jaar ontwormen aangeraden. Zogende teven telkens tegelijk met de pups ontwormen.

Filmpje over de reden van ontwormen en besmettelijkheid klik hier

Site over ontwormen klik hier

 

Vlooienbestrijding

Vlooien zijn lastige parasieten voor dier en mens. Ze veroorzaken jeuk en kunnen lintwormen en andere ziekten op uw dier overbrengen. Sommige dieren kunnen zelfs overgevoelig of allergisch voor de beten van de vlo zijn. Daarnaast is het gewoon een vies idee dat er beestjes op uw dier rondlopen. Vroeger was het vlooienprobleem alleen in de zomer aanwezig. Tegenwoordig echter is het ook in het koudere jaargetijde (vooral voor de gevoelige dieren) een probleem. Dit wordt veroorzaakt doordat de vlooien in onze verwarmde huizen deze periode kunnen overleven.

Reden genoeg dus om voor een verantwoorde vlooienbestrijding te kiezen die uw dier het héle jaar door vrij van deze lastige parasieten houdt.
Voor de preventie of bestrijding van het vlooienprobleem kunt u voor een aantal manieren van aanpak kiezen. Welke methode u kiest hangt af van de situatie. Hierbij is het verstandig alle katten en honden die in het huishouden aanwezig zijn tegelijk te behandelen.

Vraag gerust aan onze balie meer informatie over de diverse producten en wat de beste keuze is voor uw dier!

Preventieve zorg

Preventieve zorg voor het gebit is belangrijk. Daarmee kan voorkomen worden dat de hond op latere leeftijd geregeld onder narcose moet voor een behandeling van het verwijderen van tandsteen en eventueel voor extracties van elementen.

slecht-gebit-hond-300x225

Brokken van Hill’s zorgen dat tandsteen niet snel kan ontstaan en zorgen voor een gezond tandvlees. De voeding dient als volledig voer dagelijks te worden gegeven. Poetsen werkt ook goed, echter dat dient dan het beste dagelijks en anders om de dag te worden gedaan en een hond moet er langzaam aan wennen. Klik hier voor instructiefilmpje tanden poetsen

Voor een gebitssanering is uw hond overdag in de kliniek. De behandeling gebeurt onder narcose. Voor vervoer van uw hond kan gezorgd worden:

Bent u niet in staat of in de gelegenheid uw huisdier te halen of te brengen? Wij kunnen dit natuurlijk voor u doen. Binnen een afstand van 20 KM zijn de kosten €27,50.

Onvruchtbaar

Met sterilisatie en castratie bedoelen we een operatie waarbij de hond onvruchtbaar gemaakt wordt. Bij honden verwijderen we na het onderbinden van de geslachtsorganen de teelballen of eierstokken en dit heet dan voor zowel het mannetje als het vrouwtje eigenlijk castratie.

Sterilisatie

De sterilisatie is de meest uitgevoerde operatie bij de teef. De belangrijkste reden is natuurlijk geboortebeperking en het voorkomen van de loopsheid, maar er zijn ook grote medische voordelen om een teef te steriliseren. Het voorkomen van baarmoederontstekingen , terugkomende schijnzwangerschappen en suikerziekte zijn hier bekende voorbeelden van. Wanneer er op jonge leeftijd gesteriliseerd wordt, verkleint de kans op het ontstaan van melkkliertumoren op latere leeftijd.

operatie wond hecten

Castratie

De reu castreren we wanneer er zich gedragsproblemen of medische problemen voordoen. Als de reu vaak wegloopt achter loopse teven aan, overmatig rijgedrag vertoont of erg agressief is naar andere reuen, kan castratie een oplossing zijn. In overleg met de dierenarts wordt besproken of een castratie zinvol kan zijn.

NB.De teef en reu hebben na de ingreep minder energie nodig en lopen daardoor meer risico om te zwaar te worden. Het is daarom raadzaam om na de operatie minder eten te gaan geven (25% minder van het voer!) en de eerste maanden het gewicht van uw hond goed in de gaten te houden.

Voor een operatie is uw hond overdag in de kliniek. De behandeling gebeurt onder narcose. Bent u niet in staat of in de gelegenheid uw huisdier te halen of te brengen? Wij kunnen dit natuurlijk voor u doen. Binnen een afstand van 20 KM zijn de kosten €27,50.

Een operatie

Er kunnen veel redenen zijn waarom uw dier moet worden geopereerd. Uw dier is bij ons in goede handen en wordt met de grootst mogelijke zorg omgeven en behandeld. Die zorg begint al bij het afspreken van de operatie. De assistente wijst u er op dat uw dier vanaf ongeveer 12 uur voor de operatie niet meer mag eten. De reden hiervoor is dat het dier door de narcose kan gaan braken en dan bestaat het risico dat hij zich kan verslikken en voedseldelen inademt tijdens de operatie. Drinken mag wel tot een uur voor de operatie.

sterilisatie kat

De gezondheidstoestand

Het is van groot belang dat uw dier zo gezond mogelijk aan een operatie begint omdat daarmee het narcose-risico verkleind wordt. Dit is de reden dat vooraf altijd een lichamelijk onderzoek zal plaatsvinden. De dierenarts controleert daarbij de ademhaling, het hart, de slijmvliezen en eventueel de temperatuur. Nog beter is het om ook nog een bloedscreening te doen om lichamelijke afwijkingen aan bv lever of nieren te kunnen vaststellen. Zeker bij de zgn. risico-groep (honden en katten vanaf 6 jaar) zullen wij dit adviseren. Bij dieren met een “ruisje” of een afwijkend ritme van het hart kan een ECG (hartfilm) gemaakt worden om het risico beter te kunnen evalueren.

Voor een operatie is uw hond overdag in de kliniek. De behandeling gebeurt onder narcose. Bent u niet in staat of in de gelegenheid uw huisdier te halen of te brengen? Wij kunnen dit natuurlijk voor u doen. Binnen een afstand van 20 KM zijn de kosten €27,50.

De nazorg bij u thuis

Wij streven er naar alle dieren pas naar huis te laten gaan als ze weer goed wakker zijn. Dan weten we zeker dat er niets meer mis kan gaan! Als uw dier nog een beetje slaperig is kunt u hem thuis het beste een warm en rustig plekje geven. Een kat die erg onrustig is kunt u het beste in zijn vervoerskooitje in een rustige, wat donkere ruimte laten zitten tot de onrust verdwenen is. De oogleden kunnen wat vet zijn van de oogzalf die tijdens de narcose in de ogen is aangebracht om uitdroging van het hoornvlies tegen te gaan.

Uw hond mag niet gaan braken ( een enkele keer ‘s avonds de eerste dag is geen enkel probleem). De operatiewond mag niet nabloeden (een paar druppels bloed is niet erg). De eerste dag na de operatie moet hij weer willen drinken. De tweede dag na de operatie moet hij weer willen eten. Uw dier mag niet aan de wond likken of bijten. Mag geen koorts krijgen en de wond moet er netjes blijven uitzien.

Eten en drinken

Wij adviseren om uw dier na afloop van de operatie de eerste 12 uur geen eten te geven en daarna te beginnen met kleine hoeveelheden eten verdeeld over de dag. De eerste dag na de operatie +/- de helft van de normale hoeveelheid. Vanaf de derde dag gaat alles weer normaal. Geeft u te snel of te veel voedsel dan kan het dier misselijk worden en gaan braken.
Drinken mag uw dier al direct na thuiskomst zodra hij hiertoe in staat is maar ook hiervoor geldt weer: met kleine beetjes.

Medicijnen

Als u medicijnen meekrijgt staat het gebruik en de dosering op de verpakking. Vaak hoeft u daar pas een dag na de operatie mee te beginnen.

De kap

Om te voorkomen dat de hond of kat aan de wond gaat likken of bijten (de hechtingen kunnen gaan jeuken) wordt er soms een kap meegegeven. Het is de bedoeling dat uw dier die kap de eerste dagen dag-en-nacht om heeft. Begin met de kap daarna af te doen als u op het dier kunt letten, bijvoorbeeld als u ‘s avonds voor de TV zit. Accepteert de hond de kap niet dan kan een oud T-shirt uitkomst bieden. Doe de achterpoten door de armsgaten en maak het aan de voorkant bij de hals en de voorborst met “veilige” veiligheidsspelden vast.

Het uitlaten

Uw hond de eerste dagen na de operatie uitsluitend aan de lijn uitlaten, wel regelmatig maar niet te lang achter elkaar. Probeer springen en spelen zoveel mogelijk te voorkomen.

Controle

Na 10 dagen dient u terug te komen; de huidhechtingen worden dan verwijderd en de operatiewond wordt gecontroleerd. Deze controle kost niets. Wel even een afspraak maken hiervoor. Voor de meeste ingrepen geldt dat uw dier zeer spoedig herstelt en dat u misschien zelfs al na enkele dagen niet meer kunt merken dat ze geopereerd is.

Tenslotte, mocht u iets niet vertrouwen, neem dan contact met ons op !!!

Advies

In onze kliniek kunt u terecht met uw vragen over het gedrag en eventuele gedragsproblemen van uw hond. Mocht u een gedragsprobleem ervaren met uw hond, wacht dan niet te lang met contact opnemen met ons. Hoe eerder wij met u aan een oplossing kunnen werken, des te beter er een gewenst resultaat kan worden bereikt.

Operatie uitgevoerd door Dierenarts Hornstra in Arnhem

Op controle bij de dierenarts

Als een hond niet jaarlijks een gezondheidscontrole bij de dierenarts krijgt, dan kunnen er problemen spelen die niet tijdig worden opgemerkt. Bij de jaarlijkse controle bij het vaccineren kijkt de arts de hond van top tot teen na.Een hond van boven de 8 jaar is een senior ( zeer grote rassen al vanaf 6 jaar). In vergelijking tot mensenjaren zijn ze dan boven de 50 jaar.

irene en senior hond

Let dan vooral op het gedrag en veranderingen:

 • toenemen van vochtopname (drinken)
 • eetpatroon/ voeding
 • gewicht
 • grote plassen
 • braken of diarree
 • mank lopen of moeite met bepaalde bewegingen zoals opstaan of in de auto springen
 • doffe vacht/ haaruitval/ jeuk
 • afname in uithoudingsvermogen
 • knobbeltjes
 • hoesten of niezen
 • gebit/ slechte adem of moeilijk eten
 • nagels
 • gedragsveranderingen of onzindelijkheid

 

Veel voorkomende afwijkingen bij oudere honden:

 • Gebitsproblemen ( tandsteen/ ontsteking/ rotte kies)
 • Verslechterende nierfunctie ( waardoor er aan symptomen veel plassen en veel drinken ontstaat).
 • Artrose
 • Bulten ( tumoren)

 

Wat kunnen wij voor de seniorhond betekenen?

Bij mogelijke artrose kan pijnstilling/ ontstekingremmer zorgen voor een meer aangename oude dag. Ook kan speciale voeding hier goed bj helpen. Binnen enkele dagen tot drie weken is er al verbetering.

Een gebitsbehandeling onder narcose kan resulteren in een hond die weer vrolijker en speelser wordt ( de evt. pijn is weg). Ook wordt het bloed na de behandeling weer zuiverder, want bij een rot element gaan de bacteriën door de bloedbaan en die kunnen schade geven aan o.a. nieren, lever en hart. Nierdieet, -medicatie zorgt voor het ontlasten van de nieren zodat er een langere kwaliteit van leven is.

Kortom: Met aandacht voor uw senior hond kan de hond een fijne oude dag worden gegeven.

Bel of mail ons voor gratis advies