Bescherm uw hond tegen de ziekte van Lyme

teek

De tekentijd breekt weer aan, bescherm uw hond tegen de ziekte van Lyme

De eitjes, larven en nimfen van de teek overwinteren in de grond of in een hoop bladeren. Zij worden weer actief zodra de temperatuur stijgt tot ongeveer acht graden Celsius.  De beet van de teek is niet echt schadelijk voor de hond of de kat. Veel gevaarlijker zijn de ziektes die teken bij zich dragen en kunnen overbrengen. Dit kunnen levensbedreigende ziektes zijn, zoals borreliose en babesiose.
In Nederland is gemiddeld 1 op de 5 teken* (20%) besmet met Borrelia. Alle honden lopen na een beet van een geïnfecteerde teek het risico Lyme‐borreliose te ontwikkelen.
Het kan maanden duren voordat de symptomen van deze ziekte zichtbaar worden. Niet zelden toont een besmette hond pas symptomen twee tot vijf maanden na een tekenbeet. Veel geïnfecteerde honden laten helemaal niets zien.

 

grafiek_teken    Veel voorkomende symptomen van de ziekte van Lyme zijn kreupelheid (één of meerdere ontstoken gewrichten), koorts en sloomheid. In zeer zeldzame gevallen ontstaan ontstekingen van de nieren, hartspier   of zenuwafwijkingen. ( Dit is ook gebeurd bij de hond van onze assistente)  

 

Ixodes-Tick-area-IMG00339-20110417-1035-300x225Oudere honden en honden met een slechte afweer lijken gevoeliger voor de ziekte. Omdat de zichtbare symptomen die duiden op de ziekte van Lyme vrij algemeen zijn en makkelijk verward kunnen worden met een andere ziekte, dient u bij twijfel altijd uw dierenarts te raadplegen.

Lyme‐borreliose wordt behandeld met antibiotica. Deze behandeling duurt minimaal een maand. De behandeling is het meest effectief wanneer deze zo vroeg mogelijk wordt gestart. Het is echter mogelijk dat de infectie ondanks de behandeling blijft bestaan.

In gebieden waar Lyme‐borreliose continu aanwezig is kan naast preventieve tekenwerende middelen zoals een tekenband, vaccinatie worden overwogen.

* RIVM Eenvoudige maatregelen om uw hond te beschermen: # Vermijd zoveel als mogelijk gebieden met een hoog risico op teken: bosrijke omgevingen, waterrijke gebieden en plekken met hoog gras. #  Controleer uw hond dagelijks op teken, vooral na een wandeling. # Gebruik effectieve middelen tegen teken. # In gebieden waar Lyme‐borreliose continu aanwezig is wordt vaccinatie aanbevolen.

 

shutterstock_59111014modif-233x300