Lyme bij honden

teek

Hoe kunt u de ziekte van Lyme vermijden bij uw honden? Bescherm uw hond tegen de ziekte van Lyme en andere bacteriën die teken overbrengen. De eitjes, larven en nimfen van de teek overwinteren in de grond of in bladeren. Zodra de temperatuur stijgt tot ongeveer 8 graden Celsius, worden zij weer actief. De beet van de teek is niet schadelijk voor de hond of de kat. Veel gevaarlijker zijn de ziektes die teken bij zich dragen en kunnen overbrengen. Dit kunnen levensbedreigende ziektes zijn, zoals borreliose en babesiose. In Nederland is gemiddeld één op de vijf teken* (20%) besmet met Borrelia. Alle honden lopen het risico om Lyme‐borreliose te ontwikkelen na een beet van een geïnfecteerde teek.

Hoe uit de ziekte van Lyme zich bij honden?

Het kan soms enkele weken tot maanden duren tot de symptomen gaan opspelen en vaak merkt uw hond niet veel van de eerste klachten. Een hond die geïnfecteerd is met de ziekte van Lyme ten gevolge van een tekenbeet toont niet altijd symptomen. Helaas kan de ziekte zonder tijdige behandeling verergeren tot bijvoorbeeld nierproblemen of vergrote lymfeknopen.

 

grafiek_teken

De symptomen

Veel voorkomende symptomen van de ziekte van Lyme zijn kreupelheid (één of meerdere ontstoken gewrichten), koorts en sloomheid. In zeer zeldzame gevallen ontstaan ontstekingen van de nieren, hartspier of zenuwafwijkingen. Oudere honden en honden met een slechte afweer lijken gevoeliger voor de ziekte. Omdat de zichtbare symptomen die duiden op de ziekte van Lyme bij honden vrij algemeen zijn en makkelijk verward kunnen worden met een andere ziekte, dient u bij twijfel altijd onze dierenarts in Arnhem te raadplegen.

 

Ixodes-Tick-area-IMG00339-20110417-1035-300x225

Wat kunt u ertegen doen?

Lyme‐borreliose wordt behandeld met antibiotica. Deze behandeling duurt minimaal een maand. De behandeling is het meest effectief wanneer deze zo vroeg mogelijk wordt gestart. Het is echter mogelijk dat de infectie ondanks de behandeling blijft bestaan. In gebieden waar Lyme‐borreliose continu aanwezig is, kan naast preventieve bestrijding van teken, bijvoorbeeld met een tekenband, een vaccinatie worden overwogen.

Ontdek onze diensten

Maak vandaag nog een afspraak voor een controle voor uw hond bij dé dierenarts in Gelderland, gevestigd in Arnhem. Wij benaderen de klachten van uw dier met grote aandacht. Bent u voor het eerst eigenaar van een hond of heeft u een pup onder uw zorg vallen? Bekijk dan onze diensten voor een puppyconsult om meer inzicht te krijgen in de gezondheid en ontwikkeling van uw hond. Bel ons voor meer informatie via 026 – 4421892 of stuur een e-mail naar info@dedierenarts.nl.

 

shutterstock_59111014modif-233x300