Chirurgie

Chirurgie – diverse orthopedische operaties

Uw huisdier is voor een chirurgische ingreep bij ons in goede handen.

Naast  operaties, zoals castraties en sterilisaties, voeren wij ook veel andere operaties uit zoals:

  • Buikoperaties aan onder andere de darmen en blaas
  • Orthopedische operaties
  • chirurgie aan het oog, oor, de bek, huid en staart

 Gebitsproblemen

Wanneer er sprake is van verdachte elementen dan wordt er een röntgenfoto van gemaakt, waarna verdere behandeling kan plaatsvinden.

Wanneer het nodig is om een kies te trekken die meerdere wortels heeft, dan wordt er gebruik gemaakt van een moderne boorunit om per wortel een stuk kies te verwijderen, zodat er met het trekken geen schade ontstaat aan de kaak. Aan het eind van de behandeling wordt het gebit gepolijst om snel terugkerend tandplak tegen te gaan.

Ook konijnen worden bij gebitsproblemen in onze kliniek behandeld.

Antibiotica

Bacteriën proberen om de strijd te winnen en daarom is het in het gebruik van antibiotica van cruciaal belang om:

Tabletten elke dag om de zelfde tijd toe te dienen en in het geval van het twee maal daags moeten toedienen, is het belangrijk om niet meer dan 12 uur tussen twee giften te laten zitten. Indien antibiotica bijvoorbeeld in het geval van twee maal daags, ’s ochtends om 8 uur wordt gegeven en ’s avonds om 18 uur, dan zit er tussen de avond en ochtend 14 uur tussen twee giften. Dit kan het effect van antibiotica teniet doen, met het risico tot resistentie voor deze antibiotica!

De kuur dient altijd te worden afgemaakt, ook al lijken de klachten over te zijn.

Wanneer het een keer wordt vergeten om de tabletten te geven, dan moet vanaf de volgende gift de kuur weer het volledig aantal dagen van een hele kuur krijgen.

Voor oorzalf en oogzalf met antibiotica geldt hetzelfde. Geef bovendien nooit af en toe iets van deze zalf, want ook dan ontstaat er resistentie voor dit antibioticum en vooral bij oren is er groot gevaar voor een chronisch probleem wat bij verkeerd gebruik van antibiotica niet meer is te behandelen!

Overgebleven medicatie

Bewaar nooit overgebleven medicatie en overleg altijd vooraf met de dierenarts als u medicatie wilt gaan geven. Zelf een probleem inschatten kan voor grote problemen zorgen zoals het toedienen van zalf voor een oor of oog, zonder te weten of het trommelvlies of het oogvlies is beschadigd!

Pijnstilling/ ontstekingremmers voor chronische problemen zoals gewrichtsproblemen, dient bij voorkeur dagelijks te worden gegeven in een zo laag mogelijk ( met het gewenste effect) dosering. Wordt deze medicatie namelijk alleen gegeven op momenten dat het dier pijn toont, dan is het lastiger om de pijn weer te bestrijden en ontstekingen weer de baas te worden.