Vuurwerkangst

Vuurwerkangst

Tegen vuurwerkangst bij uw hond of kat kunt u wat doen.
Wij hebben o.a. een angstverminderende halsband en medicatie die niet versuffend, maar wel angstremmend is.
Zorg op tijd dat u angst remt voor een beter resultaat.

Veel honden en katten zijn bang voor vuurwerk en soms is het geven van een rustgevende halsband of -verdamper of tabletten noodzakelijk om uw dier rustig te maken.

Enkele tips om uw huisdier het vuurwerk beter te laten verdragen zijn:

• Door de gordijnen te sluiten, de lichten aan te laten en de radio of televisie aan te zetten vermindert u de gewaarwording van het vuurwerk. Kies wel een televisiezender die om twaalf uur geen vuurwerk uitzendt.
• Als uw dier wegkruipt in een kast of onder het bed, laat hem of haar daar dan rustig zitten. Dit is immers een “veilige” plek.
• Straf uw dier nooit voor het angstgedrag. Negatieve aandacht is immers ook aandacht en zal het gedrag doen verergeren.
• Niet troosten van het angstige gedrag. Door te troosten bevestigt u de angst en zal het gedrag verergeren. De hond op zijn gemak zien te krijgen, is een ander verhaal. Uw hond komt steun zoeken bij de roedelleider en het is niet nodig om uw hond compleet te negeren op zo’n moment.

Voor de hond kunt u voor meerdere weken in huis  een verdamper of speciale rustgevende halsband  voor tevens buiten aanschaffen. Deze geven een rustgevende geur voor de hond af.
Aan rustgevende medicatie adviseren wij verschillende middelen. Het hangt er helemaal van hoe angstig uw huisdier is.

Aanvullende tips voor eigenaren van honden:

• Op oudejaarsavond vroegtijdig uitlaten, bijvoorbeeld rond etenstijd wanneer er minder knallen zijn.
• Altijd aangelijnd uitlaten, ook al mag hij of zij anders altijd los lopen. Begin hier mee nog voor u de eerste knal gehoord heeft.
• Er bestaan vuurwerkcursussen voor honden die (over)gevoelig zijn voor het lawaai van vuurwerk. Verder zijn er via ons en op www.hondenshop.nl cd’s met vuurwerkgeluid verkrijgbaar. Zo kan uw hond getraind worden geen angst meer te hebben voor vuurwerk.
Tot slot: zorg er altijd voor dat uw huisdier een halsbandje om heeft met uw adresgegevens, gechipt is. Voor het laten chippen van uw huisdier kunt u bij uw dierenarts terecht.

Met vriendelijke groeten,
Het team van Huisdierenkliniek Hornstra.