Chippen
Wat als uw kat gewond gevonden wordt en niet is gechipt? Afgelopen week hadden wij een kat via de ambulance binnen gekregen met een poot die er slecht aan toe was. De arts stabiliseert de kat van levensgevaar en overlegt dan met het asiel. We geven de nodige zorg, maar kunnen bij een dier dat niet is gechipt nog geen beslissingen nemen over zaken als een orthopedische operatie of amputatie.
Onnodig lang wachten op beslissing
Als een kat niet is gechipt kunnen wij als kliniek niet direct contact zoeken met de eigenaar. Het duurt soms lang voor we een eigenaar traceren. Of de eigenaar wordt niet gevonden en de kat wordt herplaatst.
De kosten van eventuele operaties komen voor het asiel. In deze toestand kan de kat een week wachten.
Voorbeeld
Als wij er voor kiezen om de poot te amputeren ( Een kat kan goed leven op drie poten) en de eigenaar meldt zich later, dan kan het zijn dat de eigenaar niet voor amputatie zou hebben gekozen, maar voor een orthopedische operatie.
Is de kat gechipt, dan hebben wij nog dezelfde dag contact met de eigenaar en worden we niet voor lastige keuzes gesteld en kan de kat de beste zorg met goedkeuring van de eigenaar ontvangen.
In zekere zin past dit verhaal ook bij de hond, alleen is een beschrijving van een vermiste hond gemakkelijker, de eigenaar gaat vaak eerder op zoek en wij hebben dan sneller contact met een hondeneigenaar.
Chippen is verplicht vanaf 2013
NB: Vanaf 2013 is het chippen van honden in Nederland verplicht.
Om misstanden in de fokkerij en handel met honden tegen te gaan, moeten alle pups verplicht worden gechipt.
Elke eigenaar wordt dan verplicht om binnen 7 weken na de geboorte zijn pup(s) te laten chippen. De maatregel geldt voor alle nieuwgeboren pups. Verder moeten ook import honden gechipt zijn en worden aangemeld.