Knaagdieren en konijnen tijdens vuurwerk

Knaagdieren en konijnen tijdens vuurwerk

Knaagdieren en konijnen tijdens vuurwerk

De jaarwisseling wordt in Nederland traditioneel gevierd met vuurwerk. Van het vuurwerk hebben veel konijnen, cavia’s en andere knaagdiertjes last.
De harde knallen en lichtflitsen kunnen angstaanjagend zijn en voor een knaagdier alles behalve feestelijk. Hieronder volgen enkele tips om samen de jaarwisseling goed door te komen.

Het gehoor van bijvoorbeeld konijnen is veel beter dan het gehoor van een mens. Begin al enkele dagen voor oud en nieuw met je knaagdier te laten wennen aan de situatie die je tijdens oud en nieuw wil. Dit voorkomt extra stress en ook in de dagen voor de jaarwisseling zijn al knallen te horen.

Buitenkonijnen
1. Laat de konijnen in hun eigen hok zitten en zet ze indien mogelijk in de schuur of garage. Dit is hun vertrouwde en veilige plek. Zo hebben ze geen last van de lichtflitsen en harde knallen worden wat gedempt. Een verdwaalde vuurpijl kan zo niet in het hok komen. Laat ze zeker niet loslopen.

2. Als het niet mogelijk is om de buitenkonijnen te verplaatsen, zorg er dan in ieder geval voor dat ze voldoende schuilplekken hebben en dat er geen vuurwerk in het hok of in de ren kan komen door bijvoorbeeld een dikke deken op de ren te leggen. Let er wel op dat er voldoende verse zuurstof bij kan komen.

3. Let op: konijnen die op een balkon wonen kunnen soms extra last hebben van vuurwerk, omdat de knallen door de omringende gebouwen worden versterkt.

Binnenkonijnen
1. Voor binnenkonijnen geldt dat ze het liefst in hun vertrouwde omgeving blijven. Zorg ook hier voor genoeg schuilplekken. Geef ze extra stro en zet desnoods wat kartonnen dozen neer waar ze in kunnen kruipen.

2. Doe de gordijnen en/of rolluiken dicht. Hierdoor isoleer je het huis tegen de knallen en ook tegen eventuele lichtflitsen. Laat het licht, de radio of tv ook aan als je niet thuis bent.

3. Probeer u zo normaal mogelijk te gedragen rondom uw konijn. Wanneer u tekenen van stress vertoond, zal uw konijn daarop reageren. Ook wanneer u uw konijn bij u neemt of aait om te troosten, beloont u eigenlijk het angstige gedrag van uw konijn. Hierdoor zal de angst in toenemende mate opkomen bij de volgende keer dat uw konijn gestrest raakt. Daarom kunt u het beste dit gedrag negeren. Hoe zie je of een konijn bang is? Een bang konijn rent weg, vaak bewegen de poten zo snel om weg te komen dat ze over de grond slippen. Bange konijnen kruipen weg en/of maken zich zo plat en klein mogelijk, maar wel alert op de omgeving. Sommige konijnen zullen gaan stampen om eventuele soortgenoten te laten weten dat er gevaar is. Elk konijn kan de angst op een verschillende manier laten zien, afhankelijk van hoe zijn karakter is.

Cavia’s
1. Laat de cavia zitten waar hij/zij gewend is. Let op: grote temperatuurverschillen kunnen zelfs dodelijk zijn voor een cavia. Leg een kleed of een doek over de caviakooi, zorg wel dat je hem/haar in de gaten kunt houden.

2. Geef je cavia extra hooi in zijn nachthokje zodat hij daar onder kan schuilen. Als je cavia een geschikte schuilplaats heeft, zal hij/zij minder last hebben van stress en daardoor eerder herstellen na een schrikreactie.

3. Doe de gordijnen en/of rolluiken dicht. Hierdoor isoleer je het huis tegen de knallen en ook tegen eventuele lichtflitsen. Laat het licht , de radio of tv ook aan als je niet thuis bent zodat het geluid de knallen wat overstemd. Hoe zie je of een cavia bang is? Als cavia’s bang zijn zullen ze wegrennen naar een fijne schuilplaats. Sommigen kunnen ook hoog doordringend gillen van angst. Hoor je dit geluid, controleer dan direct of hij/zij in orde is. Cavia’s die erg geïrriteerd zijn kunnen klappertanden en geeuwen en bedoelen daarmee: laat me met rust.

cavia knagen sla

Medicatie? Ga niet experimenteren met kalmeringstabletten, die voor honden en katten zijn ontwikkeld. Deze zijn vaak niet geschikt voor konijnen en/of hebben niet de gewenste werking en versterken daardoor soms zelfs de angst van uw konijn/cavia.

Met dank aan Supreme Petfoods, experts in small pets.