Kattenziekte

Wat is kattenziekte?

De laatste weken lees je weer  veel over kattenziekte. Dit komt doordat er in Nederland een aantal uitbraken zijn van deze ziekte. Wat is kattenziekte en wat is er aan te doen? En waarom is vaccineren zo belangrijk?Kattenziekte is zeer besmettelijk. Vooral jonge kittens zijn erg gevoelig voor dit virus, maar ook volwassen katten met een verminderde weerstand kunnen de ziekte oplopen. Kittens kunnen al in de baarmoeder van hun moeder worden besmet.

Het virus tast vooral de maag en darmen aan, met als gevolg braken en diarree De dieren drogen snel uit en nemen ook geen voeding meer op via de darmen. Besmette dieren hebben koorts en eten niet meer. Ze worden heel snel ernstig ziek. Het virus kan ook de hersenen, beenmerg of hartcellen aantasten.Wat is er aan te doen? Eigenlijk niet zoveel, het dier moet zelf over de infectie heen komen. Wel aan het aan het infuus om uitdroging tegen te gaan.

kat-thuis
De overlevingskans is erg klein, vrijwel alle dieren gaan dood aan de gevolgen van de infectie.Preventief vaccineren tegen kattenziekte is het enige dat helpt. Het risico dat katten de ziekte dan oplopen is vrijwel nul. Voor een optimale bescherming moet een kitten meerdere keren worden gevaccineerd. Is de kat volwassen dan hoeft er meestal maar één keer in de twee  jaar gevaccineerd te worden tegen kattenziekte. Is de kat nog nooit gevaccineerd dan is het aan te raden om het dier tweemaal te laten vaccineren met een tussentijd van drie weken.