Jaarlijkse controle van de kat

Jaarlijkse controle van de kat

Het laten uitvoeren van een jaarlijkse gezondheidscheck bij uw kat is erg belangrijk. Katten kunnen het ons niet vertellen als ze ergens pijn hebben, niet lekker zijn of zich niet fit voelen. De meeste baasjes zijn gelukkig oplettend genoeg om in de gaten te hebben dat hun kat niet helemaal lekker in zijn vel zit. Helaas is niet elke aandoening even gemakkelijk waar te nemen en niet iedere kat laat problemen even duidelijk zien. Dierenarts uit Ede: “Sommige problemen ontstaan geleidelijk, met de kans dat u de veranderingen niet of nauwelijks opmerkt, juist omdat u uw kat iedere dag ziet. Om al die redenen is het echt verstandig om minimaal een keer per jaar de gezondheidscheck van uw kat door een dierenarts uit te laten voeren.”

 

ib-poes-225x300

Waar let de dierenarts op tijdens de jaarlijkse gezondheidscheck van uw kat

“Een jaarlijkse gezondheidscheck is bedoeld om, samen met u als baasje, eventuele problemen in een vroeg stadium te ontdekken, te onderkennen en waar nodig te behandelen. Maak voorafgaand aan het consult een lijstje met dingen die u opgevallen zijn, of vragen die u wilt stellen. Uw eigen waarnemingen zijn minstens zo belangrijk als het onderzoek zelf!” Waar let de dierenarts eigenlijk allemaal op bij uw kat tijdens de jaarlijkse gezondheidscheck? Allereerst zal de dierenarts uw vragen naar gedrag, eetlust, drinken, poep- en plaspatroon, beweging en fitheid van uw kat. Als er naar aanleiding van uw antwoorden klachten naar boven komen, dan kan de dierenarts zich daar extra op richten tijdens het lichamelijk onderzoek. Bij het lichamelijk onderzoek wordt gekeken naar:

 • Algehele conditie
  Is uw kat goed op gewicht. Indien uw kat te licht of juist te zwaar is, waar kan dit dan aan liggen?
 • Conditie van vacht en huid
  Huidklachten kunnen duiden op stofwisselingsproblemen, voedingsfouten, parasitaire infecties en meer. Het is dus een belangrijke graadmeter voor de gezondheid van uw kat.
 • Gebit en tandvlees
  Ontstoken tandvlees, tandplak, tandsteen, ontstekingen in de bek, beschadigde of loszittende elementen kunnen klachten zoals stank uit de bek, slechte eetlust, nierproblemen of hartproblemen veroorzaken. Een schoon, gezond gebit en tandvlees zijn dus van groot belang voor de algehele gezondheid van uw kat! Bij katten kunnen ernstige problemen in de bek ook aanleiding zijn voor een minder goede vachtverzorging door de kat zelf.
 • Ogen
  Ziet uw kat nog wel goed? Zijn de ogen schoon en niet ontstoken? Aandoeningen als staar kunnen voorkomen als ouderdomsprobleem, maar ook veroorzaakt worden door suikerziekte!
 • Oren
  Zijn de oren schoon of is er sprake van overmatig oorsmeer of een oorontstekingen?
 • Bewegingsapparaat
  Alle gewrichten worden nagekeken op beweeglijkheid, mogelijke zwellingen en gevoeligheid, maar er wordt ook gekeken naar de spieren in de poten. De wervelkolom wordt ook gecontroleerd op beweeglijkheid en pijnlijkheid Veel dieren uiten geen pijn. Ook wanneer er een probleem is aan het bewegingsapparaat dat niet direct leidt tot kreupelheden zal uw kat weinig tot geen indicatie geven van een probleem. Daardoor worden problemen met het bewegingsapparaat gemakkelijk over het hoofd gezien door een eigenaar.
 • Hart en circulatie
  Er wordt naar het hart geluisterd, de pols wordt gevoeld en er wordt gekeken of de kleur van de slijmvliezen goed is. Soms is nader onderzoek nodig in de vorm van een ECG, echo of röntgenfoto om hartproblemen op te sporen, maar bij een lichamelijk onderzoek kan in ieder geval duidelijk worden of er problemen op dit gebied aanwezig zijn.
 • Luchtwegen
  Er wordt gekeken naar neus uitvloeiing, de keel wordt bekeken en gevoeld en de longen worden geluisterd.
 • Buikorganen
  De buik wordt gevoeld waarbij gelet wordt op abnormale verdikkingen, verhardingen en/of pijnlijkheid bij het voelen.
 • Bultjes
  Het hele lichaam wordt onderzocht op bultjes en dergelijke.

Maak eenvoudig een afspraak voor de gezondheidscheck van uw kat

Worden er tijdens de jaarlijkse gezondheidscheck van uw kat afwijkingen gevonden of heeft u zelf symptomen gezien? Dan kan er besloten worden om aanvullend onderzoek te doen in de vorm van bloed-, urine- en röntgenonderzoek of wordt een echografie gemaakt. : Bij oudere dieren voeren sommige dierenartsen standaard bloed- en urineonderzoek uit. Ouderdomsproblemen, zoals met de nieren, worden vaak over het hoofd gezien omdat er pas in een later stadium klinische klachten ontstaan.

Neem contact op met 026 – 4421892 voor al uw vragen.  Wij zijn vijf dagen per week bereikbaar tussen 08.00 en 20.00. Op zaterdag kunt u ons bereiken tussen 10.00 en 11.00. Ook kan u meer informatie aanvragen via ons mailadres info@dedierenarts.nl.

Met dank aan Catspiration voor dit artikel.

Bel ons Afspraak maken