Jaarlijkse gezondheidscheck van de hond

Een jaarlijkse gezondheidscheck is belangrijk voor uw hond. Ze kunnen namelijk niet praten. Een hond vertelt het ons niet als ze ergens pijn hebben of zich niet lekker of fit voelen. De meeste baasjes zijn gelukkig oplettend genoeg om in de gaten te hebben dat hun hond niet helemaal lekker in zijn of haar vel zit. Helaas is niet elke aandoening even gemakkelijk waar te nemen en laat niet iedere hond problemen even duidelijk zien. Daarom is een jaarlijkse gezondheidscheck van uw hond bij Huisdierenkliniek Hornstra uit Arnhem een goed idee!

bloeddruk-meten

In gesprek met een arts over de gezondheidscheck van uw hond

Dierenarts voor honden uit Ede: “Sommige problemen ontstaan geleidelijk met de kans dat u de veranderingen niet of nauwelijks opmerkt, juist omdat u uw hond iedere dag ziet. Om al die redenen is het echt verstandig om minimaal een keer per jaar door een gespecialiseerde arts een gezondheidscheck te laten uitvoeren bij uw hond. Een jaarlijkse gezondheidscheck is bedoeld om, samen met u als baasje, eventuele problemen in een vroeg stadium te ontdekken, te onderkennen en eventueel te behandelen. Maak voorafgaand aan het consult een lijstje met dingen die u opgevallen zijn, of vragen die u wilt stellen. Uw eigen waarnemingen zijn minstens zo belangrijk als het onderzoek zelf!”

Waar let de dierenarts allemaal op?

De jaarlijkse gezondheidscheck van uw hond dus. Maar waar let de arts eigenlijk allemaal op tijdens de jaarlijkse gezondheidscheck van uw hond? ‘’Allereerst zal de arts u vragen naar gedrag, eetlust, drinken, poep- en plaspatroon, beweging en fitheid van uw hond. Als er naar aanleiding van uw antwoorden klachten naar boven komen, dan kan de dierenarts zich daar extra op richten tijdens het lichamelijk onderzoek. Bij het lichamelijk onderzoek wordt gekeken naar:

Extra gezondheidscheck van uw hond bij afwijkingen

Indien er bij de gezondheidscheck in ons dierenziekenhuis afwijkingen gevonden worden of u hebt dingen over uw hond verteld die daar aanleiding toe geven, kan er worden besloten om aanvullend onderzoek te doen bij uw hond. Dat gebeurt dan in de vorm van bloedonderzoek, urineonderzoek, röntgenonderzoek of echografie. Sommige dierenartsen doen bij oudere honden standaard een bloed- en urineonderzoek. Op oudere leeftijd komen bijvoorbeeld vaker nierproblemen voor en er ontwikkelen zich vaak pas in een later stadium klinische klachten. Voor al uw vragen omtrent de gezondheidscheck van uw hond neemt u contact op met ons. Op werkdagen is onze huisdierenkliniek bereikbaar tussen 08.00 uur en 20.00 uur, en op zaterdagen tussen 10.00 uur en 11.00 uur. Of maak meteen een afspraak bij onze specialisten.

Wij helpen u en uw trouwe viervoeter graag verder!
Met dank aan Dogspiration voor dit artikel.