Jaarlijkse controle van de hond

Jaarlijkse controle van de hond

Een jaarlijkse gezondheidscheck is belangrijk voor uw hond. Ze kunnen namelijk niet praten. Een hond vertelt het ons niet als ze ergens pijn hebben of zich niet lekker of fit voelen. De meeste baasjes zijn gelukkig oplettend genoeg om in de gaten te hebben dat hun hond niet helemaal lekker in zijn of haar vel zit. Helaas is niet elke aandoening even gemakkelijk waar te nemen en laat niet iedere hond problemen even duidelijk zien. Daarom is een jaarlijkse gezondheidscheck bij uw hond een goed idee!

bloeddruk-meten

In gesprek met een dierenarts over de gezondheidscheck van uw hond

Dierenarts uit Ede: “Sommige problemen ontstaan geleidelijk met de kans dat u de veranderingen niet of nauwelijks opmerkt, juist omdat u uw hond iedere dag ziet. Om al die redenen is het echt verstandig om minimaal een keer per jaar door een dierenarts een gezondheidscheck te laten uitvoeren bij uw hond. Een jaarlijkse gezondheidscheck is bedoeld om, samen met u als baasje, eventuele problemen in een vroeg stadium te ontdekken, te onderkennen en eventueel te behandelen. Maak voorafgaand aan het consult een lijstje met dingen die u opgevallen zijn, of vragen die u wilt stellen. Uw eigen waarnemingen zijn minstens zo belangrijk als het onderzoek zelf!”

Waar let de dierenarts allemaal op?

De jaarlijkse gezondheidscheck van uw hond dus. Maar waar let de dierenarts eigenlijk allemaal op tijdens de jaarlijkse gezondheidscheck van uw hond? ‘’Allereerst zal de dierenarts u vragen naar gedrag, eetlust, drinken, poep- en plaspatroon, beweging en fitheid van uw hond. Als er naar aanleiding van uw antwoorden klachten naar boven komen, dan kan de dierenarts zich daar extra op richten tijdens het lichamelijk onderzoek.  Bij het lichamelijk onderzoek wordt gekeken naar:

 • Algehele conditie
  Is uw hond goed op gewicht? Indien uw hond te zwaar of juist te licht is, waar kan dit dan aan liggen?
 • Conditie van vacht en huid
  Huidklachten kunnen duiden op stofwisselingsproblemen, voedingsfouten, parasitaire infecties en nog meer. Het is dus een belangrijke graadmeter voor de gezondheid van uw hond.
 • Gebit en tandvlees
  Ontstoken tandvlees, tandplak, tandsteen, ontstekingen in de bek, beschadigde of loszittende elementen kunnen klachten veroorzaken als stank uit de bek, slechte eetlust, nierproblemen of hartproblemen. Een schoon, gezond gebit en gezond tandvlees zijn dus van groot belang voor de algehele gezondheid van uw hond!
 • Ogen
  Ziet uw hond nog wel goed? Zijn de ogen schoon en niet ontstoken? Aandoeningen als staar kunnen voorkomen als ouderdomsprobleem, maar ook veroorzaakt worden door suikerziekte!
 • Oren
  Zijn de oren schoon, is er sprake van overmatig oorsmeer of oorontstekingen? Chronisch ontstoken oren zijn niet alleen pijnlijk maar kunnen bij honden ook wijzen op een voedingsallergie.
 • Bewegingsapparaat
  Alle gewrichten worden nagekeken op beweeglijkheid, zwelling en pijnlijkheid, maar er wordt ook gekeken naar de spieren van de poten. De wervelkolom wordt ook gecontroleerd op beweeglijkheid en pijnlijkheid. Veel dieren uiten geen pijn en als er een probleem is aan het bewegingsapparaat dat niet direct leidt tot kreupelheden. Daarom is het gemakkelijk over het hoofd te zien voor een eigenaar.
 • Hart en circulatie
  Er wordt naar het hart geluisterd, de pols wordt gevoeld en er wordt gekeken of de kleur van de slijmvliezen goed is. Soms is nader onderzoek nodig in de vorm van een ECG, echo of röntgenfoto om hartproblemen op te sporen, maar bij een lichamelijk onderzoek kan in ieder geval duidelijk worden of er problemen op dit gebied aanwezig kunnen zijn.
 • Luchtwegen
  Er wordt gekeken naar neus uitvloeiing, de keel wordt bekeken en er wordt naar de longen geluisterd.
 • Buikorganen
  De buik wordt gevoeld waarbij gelet wordt op abnormale verdikkingen, verhardingen en/of pijnlijkheid bij het voelen.
 • Bultjes
  Het hele lichaam wordt onderzocht op bultjes en dergelijke.

Extra gezondheidscheck van uw hond bij afwijkingen

Indien er bij de gezondheidscheck afwijkingen gevonden worden of u hebt dingen over uw hond verteld die daar aanleiding toe geven, kan er worden besloten om aanvullend onderzoek te doen bij uw hond. Dat gebeurt dan in de vorm van bloedonderzoek, urineonderzoek, röntgenonderzoek of echografie. Sommige dierenartsen doen bij oudere dieren standaard een bloed- en urineonderzoek.  Op oudere leeftijd komen bijvoorbeeld vaker nierproblemen voor en er ontwikkelen zich vaak pas in een later stadium klinische klachten. Voor al uw vragen omtrent de gezondheidscheck van uw hond belt u naar 026 – 4421892. Op werkdagen is onze huisdierenkliniek bereikbaar tussen 08.00 uur en 20.00 uur, en op zaterdagen tussen 10.00 uur en 11.00 uur. Of stuur een e-mail naar info@dedierenarts.nl.

Wij helpen u en uw trouwe viervoeter graag verder!Met dank aan Dogspiration voor dit artikel.

 

 

Bel ons Afspraak maken