Hondsdolheid / Rabiës
Hondsdolheid wordt ook wel Rabiës genoemd en is één van de bekendste zoönosen (infecties die overgedragen kunnen worden van dieren naar mensen).
Rabiës wordt veroorzaakt door een virus. Zowel wilde dieren als huisdieren kunnen besmet worden…. Het virus wordt uitgescheiden in het speeksel en via bijten, maar ook door likken en krabben kan de ziekte naar de mens of dieren worden overgedragen. Voordat dieren verschijnselen vertonen zijn al besmettelijk voor hun omgeving. Zonder snelle behandeling is hondsdolheid meestal dodelijk.
De laatste jaren zien we steeds vaker dat dieren uit het buitenland als pup worden meegenomen naar Nederland en besmet zijn met Rabiës. Er gelden daarom strenge invoer-eisen wat betreft het importeren van huisdieren. Zo moeten dieren onder andere een paspoort hebben, gechipt zijn en gevaccineerd zijn tegen Rabiës.
Helaas worden paspoortjes nog wel eens voorzien van valse stempels, waardoor er een kans bestaat dat de dieren niet goed gevaccineerd zijn. Onlangs is er bij 2 geïmporteerde pups uit Bulgarije Rabiës vastgesteld. Begin oktober 2013 zijn de jonge hondjes met een chip en een paspoort vanuit Bulgarije, via onder meer via Oostenrijk en Duitsland naar Nederland gekomen.
Alle dieren die risicovol contact hebben gehad met de hondjes moeten worden opgespoord en zo nodig worden gevaccineerd om te voorkomen dat ook zij ziek worden. Zodra besmette dieren in contact komen met mens of dier, kan de veiligheid van ons en onze huisdieren in het gedrang komen.