Hondenziekte in grensgebied van Nederland
De Ziekte van Carré, in de volksmond bekend als de besmettelijke hondenziekte, is onlangs aangetroffen bij dode vossen net over de grens in Duitsland. Een reden de noodklok te luiden, want de ziekte is zeer besmettelijk en voor huisdieren in veel gevallen dodelijk.
Het aantal wilde vossen in de grensregio neemt toe. Daarmee wordt ook de kans op naar huisdieren overdraagbare besmettelijke ziekten groter.
De zorgen over het afnemende aantal inentingen worden door dierenartsen in deze regio gedeeld, al ontbreken exacte aantallen. Op basis van aantallen denken we dat slechts vijftig procent van alle honden tegen deze ziekte is ingeënt, dat is dus een laag percentage.’’
Het past in de trend die je ook bij mensen ziet, een afkeer van inentingen. Ook bij mensen loopt de vaccinatiegraad terug, denk aan de grote uitbraak van de mazelen in Italië . Die trend zie je ook terug bij huisdieren.
Dodelijke Hondenziekte?
Canine Distemper of ziekte van Carré, zoals de ziekte officieel heet, is een infectie die hersenvliesontstekingen bij de hond kan veroorzaken. De ziekte tast het zenuwstelsel aan. Het is zeer besmettelijk en voor huisdieren in veel gevallen dodelijk.
Wat zijn de symptomen?
Besmette honden krijgen eerst koorts, een loopneus, vieze ogen, gaan hoesten en ontwikkelen longontsteking. Daarna ontstaan maagproblemen en is er grote kans op overgeven en diarree, mogelijk met wat bloed. Naarmate het virus het zenuwstelsel van de hond aantast, ontwikkelen geïnfecteerde honden klachten als kopkanteling, spiertrekkingen, stuiptrekkingen en gedeeltelijke of volledige verlamming met uiteindelijk de dood als gevolg.
Hoe wordt de ziekte overgebracht?
Het virus wordt overgebracht door niezen, eten uit dezelfde bak of direct contact met een besmet dier. Besmetting kan ook worden overgebracht via kleding of hondenspeeltjes. De ziekte hoeft niet perse van hond op hond over te gaan. Besmetting kan ook worden opgelopen door (in)direct contact met in de natuur levende wilde dieren als vossen of marters.
Is de ziekte te behandelen?
Honden kunnen niet behandeld worden tegen het virus dat de ziekte veroorzaakt. De secundaire verschijnselen wel. De zieke hond moet dan wel naar een kliniek en in isolatie worden behandeld. Honden krijgen daar een kuur met antibiotica om bacteriële infecties te behandelen. Medicatie tegen diarree, braken, en hoesten.
Wat is er tegen te doen?
Inenting tegen de ziekte is het meest effectief. Puppy’s bouwen weerstand op als ze de melk van hun (ingeënte) moeder drinken. Enkele maanden na het zogen moeten ze alsnog tegen de ziekte worden ingeënt. En dat moet elke drie jaar worden herhaald.