Fret

De dierenarts voor uw fret

Wanneer u op zoek bent naar een dierenarts voor uw fret bent u bij ons aan het juiste adres. Wij gaan zorgzaam en liefdevol met uw viervoeter om zo de stress van een bezoek zo veel mogelijk weg te nemen. Wanneer u vragen heeft over eventuele aandoeningen, behandelingen, medicijnen, operaties of andere fret-gerelateerde zaken neem dan gerust contact met ons op.

fret gapen

Onze diensten:

  • Vaccineren
  • Sterilisatie en castratie
  • Medicatie

Waar woont de fret?

Doordat een fretje een roofdier is, is hij waarschijnlijk zo speels. Een fretje zal ook altijd naar je toe komen en je uitnodigen tot spelen. Dit in tegenstelling tot een konijn dat over het algemeen eerder van je wegloopt.
Nieuwsgierig zijn ze ook, ze kruipen overal onder, tussen en in. Als ze buiten komen zullen ze door hun nieuwsgierigheid steeds verder van het huis weglopen en weten dan helaas meestal de weg niet meer terug te vinden. Dus buiten alleen onder toezicht los laten lopen of aan een riempje meenemen.

Fretten worden meestal in een ruime kooi gehouden, maar elke fret moet er dagelijks een uurtje uit (onder toezicht) om eens lekker te kunnen spelen en rennen. Het liefst wil hij dan ook eventjes wat aandacht van zijn baas. Als dat niet mogelijk is moet je goed overwegen of het houden van een fretje wel zo prettig is voor het diertje zelf.

Twee fretjes spelen veel met elkaar. Als je 1 fretje wilt, dan zul je meer aandacht aan hem moeten besteden, want je bent dan namelijk het enige speelkameraadje voor hem. De band die dan wordt opgebouwd tussen mens en dier kan dan wel heel intensief en prettig zijn.

Sommige fretten zijn echte knuffel -fretten andere zijn wat meer zelfstandig en willen wel spelen maar niet op schoot liggen. Over het algemeen zijn ze zindelijk en doen hun behoeftes op een kattenbakje. Helaas zijn er echter ook fretjes die het daar ook wel eens naast doen of net op een plaats waar je dat liever niet zou willen.

Wat geeft ik mijn fret te eten

De fret is een roofdier en niet zoals veel mensen denken een knaagdier. Fretten zijn carnivoren (vleeseters) en hebben daarom een eiwitrijk diëet nodig. Fretten hebben een relatief kort maagdarmkanaal waardoor het voedsel maar korte tijd in het maagdarmkanaal verblijft: in 3 uur tijd is het voedsel al van de bek naar de anus verplaatst. Het darmkanaal van een fret is daardoor veel minder efficiënt in de opname van voedingsstoffen dan dat van bijvoorbeeld een kat of hond.

Fretten hebben daarom voedsel nodig met veel dierlijke eiwitten en met een goede verteerbaarheid. Dit is ook de reden dat hondenvoer niet geschikt is om aan een fret te voeren: honden zijn alleseters en hondenvoer bevat een hoog gehalte aan plantaardige eiwitten die een fret niet verteren kan.
Katten zijn net als de fret carnivoren en kattenvoer bevat dan ook een veel hoger gehalte aan dierlijke eiwitten dan hondenvoer. Toch kun je ook niet alle soorten kattenvoer aan je fret geven omdat ook dan tekorten aan bepaalde essentiële voedingsstoffen kunnen ontstaan. Als je fret niet de juiste voeding krijgt dan zie je dit terug aan de conditie van de fret: de algemene conditie is slechter, de huid gaat ruiken, de vacht is slecht en de ontlasting is slecht.

Welk voer is nu wel goed voor een fret?
Kort samengevat: fretten hebben een voeding nodig met hoog eiwit- en vetgehalte van dierlijke oorsprong en een zo laag mogelijk koolhydraat- en vezelgehalte. Dit maakt dat zelfs niet alle speciale frettenvoeders daadwerkelijk geschikt zijn om aan een fret te voeren!!!
De hieronderstaande voeders zijn wel geschikt om aan en een fret te voeren en het zijn voeders waar wij goede ervaringen mee hebben.

Frettenvoer:
• Hopefarm ferret super
• Supreme frankie ferret

Kattenvoer:
• Kittenvoer van Hill’s

Entingen

Het (op een veilige manier) enten van fretten

Nog steeds blijken er fretten met verkeerde entstoffen geënt te worden. Dit brengt helaas onnodige risico’s met zich mee. Om nogmaals duidelijkheid te verschaffen over welke entingen veilig gegeven kunnen worden en over het al of niet enten tegen de Ziekte van Weil heb ik het volgende voor u samengevat.

Fretten zijn zeer gevoelig voor het Hondenziektevirus. Zelfs veel gevoeliger dan de hond zelf. Eenmaal geïnfecteerd zal een fretje altijd sterven. Gelukkig kunnen we het fretje wel beschermen voor deze infectie door hem te laten enten.

Hondenziekte enting

Het is zeer belangrijk dat de juiste entstof wordt gebruikt voor de Hondenziekte enting. Hondenziekte entstoffen op basis van honden-cellijnen (alle Vanguard entstoffen, Duramune 7 en Duramune Puppyshot) zijn gevaarlijk voor de fret. Deze entstof is (voor de fret) onvoldoende afgezwakt waardoor een enkele keer een fretje juist Hondenziekte krijgt. Meestal in een wat mildere uitingsvorm en soms pas een maand later waardoor niet altijd de relatie met Hondenziekte wordt gelegd. Entstoffen op basis van kippen-embryocelcultures (Nobivac Puppy DP, Nobivac DA2PI, Eurican DA2P) zijn wel veilig en geven een goede immuniteit.
Om het immuunsysteem van het fretje niet teveel te belasten met entstoffen voor ziektes waar het fretje niet gevoelig voor is, kan het beste Nobivac Puppy DP gebruikt worden. Gelukkig heeft vrijwel elke dierenarts deze entstof op voorraad omdat het veel gebruikt wordt bij honden-pups.

De Ziekte van Weil

De Ziekte van Weil zou een keer op de universiteit zijn geconstateerd bij een fretje. Daardoor is lange tijd het advies gegeven om ook hiervoor te enten. Uit nader onderzoek is echter gebleken dat dit niet klopte. De fret is vrijwel niet gevoelig voor deze ziekte. Het is dan ook niet meer nodig om hiertegen te enten. Maar de enting doet ook geen kwaad aan het fretje dus mocht uw dierenarts hier toch voor willen enten dan is dat geen probleem.

Het ent-schema

In samenwerking met de “Stichting de fret” zijn we tot het volgende ent-schema voor fretten in Nederland gekomen:

Pups vanaf 9 weken: Enting Hondenziekte (Nobivac Puppy DP)
Daarna op 14 weken: Enting Hondenziekte (Nobivac Puppy DP)
Daarna jaarlijks: Enting Hondenziekte (Nobivac Puppy DP)

Fretten ouder dan 3 maanden leeftijd die nooit eerder zijn geënt kunnen het beste 2x met een tussentijd van ongeveer 3 weken worden gevaccineerd en daarna ook jaarlijks. Als een fretje is gevonden en het dus niet zeker is of het diertje wel of niet is geënt kan men er maar beter vanuit gaan dat het diertje niet is geënt. Teveel enten (mits de juiste entstof wordt gebruikt) is namelijk minder schadelijk dan niet enten.
Tijdens de enting dient de fret ook geheel nagekeken te worden zodat eventuele gebreken die u als eigenaar bijvoorbeeld nog niet waren opgevallen, in een vroeg stadium behandeld kunnen worden.
Dit is zeker voor fretten die ouder zijn dan 3 jaar minstens zo belangrijk als de enting zelf!!!
De Stichting “de fret” stelt de enting verplicht bij deelname aan de frettendag.

Het buitenland

Een enting tegen Hondsdolheid (Rabiës) is alleen nodig als het fretje mee naar het buitenland gaat. De inenting moet dan 30 dagen vantevoren gegeven worden. In Nederland zijn alleen geïnactiveerde entstoffen verkrijgbaar en die zijn veilig voor de fret.

Algemeen

In tegenstelling tot wat weleens wordt beweerd kunnen fretten vrij goed tegen een narcose. Maar dan moeten ze natuurlijk wel de juiste narcose en vooral ook de juiste nazorg na de narcose krijgen.
Gezien de korte passagetijd van voedsel in het maagdarmkanaal is het niet nodig om een fret langer dan 4 uur voor een operatie te laten vasten. Bij oudere fretten met niet ontdekte Insulinomen kan dat zelfs gevaarlijk zijn. Wel altijd laten drinken. Bij oudere fretten is het vaak verstandig om voor een operatie eerst een klein bloedonderzoek te doen.

Tijdens de operatie is warmte toevoer via een warmte-matje altijd gewenst. Na de operatie is een couveuse de beste plaats om weer bij te komen. Regelmatig moet de temperatuur van de fret dan worden bijgehouden zodat het ook weer niet te warm wordt, fretten kunnen namelijk erg slecht tegen teveel warmte. Dit betekent een intensieve nazorg na een operatie.

Sterilisatie

Een vrouwtje dat niet voor de fok wordt gebruikt, kan het beste worden gesteriliseerd op 6-8 maanden leeftijd. Het mag voor de loopsheid, maar er is geen enkel bezwaar om het tijdens de loopsheid te doen. Zeker niet wachten tot de loopsheid voorbij is!! Als vrouwtjes te lang loops zijn, krijgen ze problemen met beenmergdepressie.

De operatie wordt via een snede achter de navel op dezelfde wijze uitgevoerd als bij de kat. Het is belangrijk dat de dierenarts goed oplet dat beide eierstokken volledig worden verwijderd. Het komt nogal eens voor dat een restant blijft zitten waardoor de fret weer loops wordt na de operatie of in het volgende seizoen, met alle risico’s vandien.

Niet elke fret die weer loops wordt na een sterilisatie heeft een restant van de eierstok. Oudere fretten waarbij de sterilisatie al langer geleden is hebben vaak bijnierproblemen.

Castratie

Mannelijke fretten worden meestal op een leeftijd van 6-8 maanden gecastreerd. Dan heeft het diertje een geslachtsrijpe leeftijd bereikt. Onder invloed van hormonen zal de fret ander gedrag gaan vertonen: zet geurvlagen uit in huis, kan agressiever worden en gaat veel sterker ruiken! Enkele belangrijke redenen om uw fret te castreren!

Hormoonimplantaten

Hormoonimplantaten blijken heel goed te voldoen als alternatief voor chirurgische castratie/sterilisatie. Deze implantaten onderdrukken (tijdelijk) de afgifte van geslachtshormonen. Het gedrag en de geur veranderen hetzelfde als bij een chirurgische castratie/sterilisatie.