Cavia

De dierenarts voor uw cavia

Wanneer u op zoek bent naar een dierenarts voor uw cavia bent u bij ons aan het juiste adres. Wij gaan zorgzaam en liefdevol met uw viervoeter om zo de stress van een bezoek zo veel mogelijk weg te nemen. Wanneer u vragen heeft over eventuele aandoeningen, behandelingen, medicijnen, operaties of andere cavia-gerelateerde zaken neem dan gerust contact met ons op.

cavia

Behandelingen voor cavia’s:

 • Gebit
 • Castratie
 • Schurft

Waar woont de cavia?

De grootte van de kooi is afhankelijk van het ras en van het aantal dieren dat erin gehouden wordt. Minimale maten voor een cavia zijn 50x40x50 cm (LxBxH). Het materiaal is bij voorkeur glad (hout is minder goed schoon te houden, veel gebruikt wordt plastic, beton en gaas). De kooi moet voldoende kunnen ventileren, vooral om de ammoniakgeuren (uit de urine) laag te houden. Om deze reden, en om de besmettingskans met parasieten te verminderen, moet de bodembedekking 2x per week verschoond worden. De bedekkingslaag moet voldoende dik zijn om urine te absorberen en beschadiging van de hakken te voorkomen. Verder houden cavia’s ervan om zich te kunnen verstoppen, daarom moet er een huisje in het hok zijn waarin ze een beschutte plaats hebben.

Wat eet een cavia?

Bij cavia’s is een juiste voeding van levensbelang! Geef uw cavia onbeperkt hooi, het mag zoveel hooi krijgen als dat het wil of kan eten. Wees echter zuinig met biksvoer. De aanbevolen hoeveelheid biksvoer per dag is 20 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag. (Veel minder dan de fabrikant vaak adviseerd)

Cavia wegen voer

Voor biksvoer raden wij Science Selective voer aan, een volledig voer waar extra vezels en vitamine C inzitten. U kunt in onze Dierenkliniek een gratis proefzakje op komen halen.

Wanneer uw cavia teveel biksvoer krijgt, wordt er minder goed van het hooi gegeten. Uw cavia zal ook te dik gaan worden wanneer het continu teveel biksvoer krijgt. Uiteindelijk gaan er ook blaasproblemen ontstaan, omdat met de te grote hoeveelheden biksvoer, ook teveel calcium opgenomen wordt uit het voer. Dit teveel aan calcium kan blaasstenen of blaaszand veroorzaken. Geef daarom ook geen zout- of kalkstenen aan uw cavia.

Omdat cavia’s zelf geen vitamine C kunnen aanmaken, krijgen ze snel onvoldoende ervan binnen. Een tekort aan vitamine C zorgt voor verschillende ernstige klachten bij cavia’s als pijnlijke gewrichten met anorexie als gevolg. Daarom adviseren wij 1 tablet vitamine C (50 mg tablet) per dag per cavia!

Een cavia houdt ook van groente en fruit. Probeer eerst kleine stukjes om ze eraan te laten wennen en geef nooit grote hoeveelheden hiervan! Ongeveer een soeplepel maximaal per dag voor fruit en een soeplepel groente. Je kan bijvoorbeeld andijvie, witlof, wortel en appel geven aan je cavia.
Paprika vinden ze ook erg lekker en is ook nog een zeer goede bron van vitamine C.
Ook broccoli bevat goed vit. C.

Zorg verder altijd voor voldoende, vers drinkwater. Kijk de dieren regelmatig (2 x per week) na. Let erop dat hun vacht schoon is en kijk of nagels en tanden niet te lang worden.

Als uw cavia 1 dag niet eet dan is dat een spoedgeval! Neem dan direct contact op met uw dierenarts.

Recente onderzoeken ( 2012) en de praktijk heeft ontdekt dat het medisch gezien belangrijk is om vrouwtjes te steriliseren ( Castreren) rond de leeftijd van 4-6 maanden!

Tussen de leeftijd van 2-4 jaar ontwikkelt namelijk 90% van de vrouwtjes cystes in de eierstokken die door blijven groeien. Gezien de omvang daarvan en de baarmoeder die vaak problemen daarbij gaat geven, is dit vaak de doodsoorzaak. Wanneer de klachten bij de cavia worden opgemerkt ( vaak ook niet en denkt men dat cavia’s nu eenmaal niet vaak ouder worden dan 4 jaar), is het opereren hiervan risicovol. Een oudere en/ of zieke cavia heeft veel meer kans op het niet overleven van de operatie dan een jong gezonde cavia. Met het jong steriliseren van uw vrouwtjescavia vergroot u de kans tot een gezond en langer leven aanzienlijk.

Advies

In onze kliniek kunt u terecht met uw vragen over het gedrag en eventuele gedragsproblemen van uw cavia. Mocht u een gedragsprobleem ervaren met uw cavia, wacht dan niet te lang met contact opnemen met ons, want cavia’s zijn erg gevoelige dieren en laten soms met subtiele gedragsveranderingen (tandenknarsen of plotselinge agressie) zien dat ze bijvoorbeeld pijn hebben.

Nieuwsbrief juni 2014

In deze tijd bloeit de natuur weer volop.

De paardebloem heeft nu plaats gemaakt voor de madeliefjes en boterbloemen in de grasvelden. Konijnen die in het gras zitten eten gras en eten madeliefjes. De boterbloempjes ( geel glanzende bloempjes) laten zij staan. Als je cavia’s lekker verse natuur wilt voeren dan kun je geen verse boterbloempjes geven. De “Scherpe boterbloem” kun je gedroogd wel geven ( in hooi), maar vers zijn ze giftig. Het sap kan ook een rode, jeukende huid veroorzaken. Het madeliefje ( wit bloempje met geel hartje) werkt stimulerend op de stofwisseling.

Gebitsproblemen bij de cavia en het konijn

Tanden en kiezen van de cavia en het konijn groeien levenslang door.
Als de stand van het gebit goed is en het dier voldoende hooi krijgt om te knagen, dan slijten de tanden en kiezen mooi op elkaar af.

Het kan mis gaan als het dier te weinig knaagt door te voedzaam of teveel droogvoer, waardoor ze minder hooi eten of doordat ze dagelijks te weinig hooi tot hun beschikking hebben.

Voor cavia’s is het voldoende vitamine C in het voer van belang. Een tekort aan vitamine C kan gewrichtsproblemen geven, waardoor ook de kaak pijnlijk is. De cavia gaat dan minder eten,dat gebitsafwijkingen tot gevolg kan hebben.

Als kiezen niet goed afslijten dan zullen ze in het bovengebit naar buiten toe doorgroeien en in het ondergebit naar binnen toe doorgroeien. Hierdoor zullen de bovenkiezen in de wang gaan steken en zullen de onderkiezen over de tong gaan groeien. Je zult begrijpen dat dit niet direct opvalt.
Pas als een cavia of konijn veel pijn ervaart, zal deze minder gaan eten, waardoor je weet dat er iets mis is. Ook kan er bij de bovenkaak een bult ontstaan.
De voortanden kunnen scheef doorgroeien als ze niet netjes boven elkaar staan.
De konijnen en knaagdieren worden voor een gebitsbehandeling altijd onder narcose gebracht. Als men dat niet doet, dan is er een te grote kans op beschadiging van de tanden tijdens het onderzoek of de behandeling.

Met behulp van wangsperders en beksperders kunnen we goed alles inspecteren.
Met een diamantvijl worden kiezen geslepen en met een fijne cirkelboor worden eventueel de tanden op lengte gesneden.
Afhankelijk van de stand van de elementen in de bek en de preventie voor een terugval, kan herhaling van de behandeling wel of niet nodig zijn.

Het konijn heeft boven en onder twee voortanden. Achter de bovenvoortanden zitten de zogeheten Stifttanden ( deze kun je niet zien). Boven heeft het konijn aan beide zijden drie kiezen en onder aan beide zijden vijf kiezen.

De cavia heeft boven en onder twee voortanden en achter aan beide zijden vier kiezen.

Konijn met doorgegroeide kies aan de bovenzijde:

Preventie:

– Weinig droogvoer geven

– Dagelijks veel hooi ter beschikking geven

– cavia’s voldoende verse vitamine C geven

Erger voorkomen:

Hoe eerder afwijkingen van het gebit worden behandeld, des te gezonder blijft je dier en des te minder risico’s loopt hij of zij.

–         Wees alert op het eetgedrag

–         Let op of je dier stiller is dan anders ( kan pijn zijn )

–         Houd de ontlasting in de gaten

–         Weeg je dier geregeld, een dikke vacht kan vermagering camoufleren

–         Bij twijfel overleg met de dierenarts

 

Nieuwsbrief augustus 2013

Cavia en Konijn: Begrijpen ze elkaar?

Gedrag nader bekeken.

Om zich te beschermen tegen roofdieren leven cavia’s en konijnen in groepen. Een enkel dier vangen voor een roofdier als dieren in een groep leven is moeilijker. Taken kunnen in een groep verdeeld worden: Groepsgenoten kunnen opletten terwijl een aantal dieren eten.

Groepsleden hebben sociaal contact en nemen elkaars gedrag en stemming over zoals bijvoorbeeld: samen vluchten, samen eten en samen slapen.

Sociale vaardigheden en rangorde speelt ook een rol.

In sommige opzichten lijken konijnen en cavia’s op elkaar, waardoor ze samen zouden kunnen leven. Maar met de verschillen moet echt rekening worden gehouden.

Voer:

Cavia’s maken geen vitamine C aan, konijnen wel. Cavia’s hebben ook meer proteïne nodig dan konijnen.
Hierin zit dus een wezenlijk verschil voor specifiek droogvoer.

Konijnen lusten wel caviavoer, maar konijnen hebben hun eigen specifieke samenstelling nodig. Dit is dus wel lastig als konijn en cavia samenleven.

Foerageergedrag:

In het wild foerageren konijnen door te graven en op hun achterpoten te staan. Dit doen ze op beschutte plaatsen, maar veelal in het open veld. Bij gevaar kan een konijn vluchten door de snelheid en door zig-zag bewegingen te maken.

Cavia’s foerageren het liefst door voedsel te zoeken op beschutte plaatsen. Springen en rennen om te vluchten is voor een cavia niet weggelegd. Ze maken paadjes en volgen elkaar in een lange rij. De dominantste voorop.

Rangorde:

Voor konijnen is rangorde belangrijk. Om deze te bepalen en te bevestigen komen agressie, wegjagen en rijden op de ander veel voor. Bij cavia’s is er ook een rangorde, maar die is veel minder opvallend aanwezig. Door imponeren zullen zij hun superioriteit kenbaar maken.

Een konijn wat voortdurend op een cavia gaat rijden of de cavia wil verjagen bij het voer, zal door een cavia niet gemakkelijk worden begrepen. Hij kan er bang van worden en zelfs gewond raken.

Van nature gaan cavia’s gevechten liever uit de weg, hun pootjes zijn niet geschikt om te vechten en springen.

Communicatie:

Bij cavia’s is het maken van geluid een wezenlijk onderdeel van de communicatie: opwinding, seksuele bereidheid, dreiging, gevaar, vinden van voedsel: Allemaal situaties waarbij cavia’s verschillende geluiden maken om elkaar te attenderen.

Een konijn begrijpt hier niets van en zal ook geen reactie geven.

Verzorging:

Voor konijnen is het elkaar verzorgen en wassen een heel gebruikelijk ritueel in het sociale contact. Dit gebeurt dan ook meerdere keren op een dag.

Cavia’s doen dit niet, waardoor een konijn zich sociaal eenzaam kan voelen. Een konijn voelt zich als prooidier wel veiliger samen met een cavia dan helemaal alleen.

 

Gezondheid:

De bacterie Bordetella Bronchiseptica komt vaak voor als cavia en konijn samen worden gehouden.Voor cavia’s is deze bacterie dodelijk. De bacterie kan bij konijnen diverse ademhalingsziektes en gevoeligheid veroorzaken. Het kan ook dat een konijn geen symptomen vertoont maar wel de bacterie bij zich draagt.

 

Toch samen?:

Van jongs af aan bij elkaar heeft dan de voorkeur. Gewenning aan nieuwe situaties staan ze dan meer open voor en zo groeien ze samen op. Het hok moet goed ruim zijn en er moeten voldoende schuilmogelijkheden zijn, dit bevordert het slagen van het contact.

Zodra ze seksueel volwassen worden ( konijn 3-6 maanden, cavia 2-3 maanden) kan het gedrag veranderen. Als ze goed samenleven, houd ze dan in die periode goed in de gaten, want dan kan hun gedrag veranderen.

Bij het later samenbrengen van een konijn en een cavia, dan is het afhankelijk van hun eerder opgedane ervaringen en sociale contacten hoe de kans van slagen zal zijn.

Let op agressie

Geef bij voorkeur het droogvoer gescheiden.

Houd de gezondheid goed in de gaten.

Konijnen en cavia’s zijn goed in staat om iets te leren. Daarom kunnen ze elkaars communicatie en gedrag tot op zekere hoogte gaan begrijpen.

Maar dat is sterk afhankelijk van de band die ze samen hebben en de stabiliteit van de dieren.

Goed gesocialiseerde dieren zullen beter met stress en spanning kunnen omgaan en zich makkelijker aanpassen aan de omstandigheden.

Voor dit artikel mede dank aan vakblad Vedias

 

Nieuwsbrief mei 2013

Tip: www.dierenkruiden.nl

Hier kunt u bijvoorbeeld appelblokjes en appel- of banaanschijfjes kopen.

( klik dan links op DIERenKRUIDEN)

Dit zijn gezondere snacks dan b.v. de knabbelstaven.

Voor alle snacks geldt: matig geven en niet dagelijks.

Blaasgruis of blaasstenen bij het konijn of de cavia

Deze maand hebben wij een konijn behandeld die last had van enorm veel blaasgruis.

Ook kunnen cavia’s hier chronisch last van hebben.

Overtollig calcium wordt door het lichaam afgevoerd via de nieren en de blaas.

Dit kan gruis veroorzaken in de urine.

Wat zijn de symptomen?

– Dikkige urine met wittige afzetting.

– Cavia’s kunnen piepen bij het urineren.

– Vermageren

– Je kunt geregeld bloed in de urine zien wanneer je het hok verschoond. (Zie foto)

Het bloed komt door beschadiging van de blaaswand door het gruis of eventuele steentjes.

Ook een blaasontsteking kan deze symptomen geven.

Behandelen:

De behandeling bestaat uit het grondig spoelen van de blaas onder narcose.

Het lijkt vrijwel geen urine wat we eruit halen, maar het is een dikke brei die crème gekleurd is. We geven pijnstilling en ontstekingremmer in vloeibare vorm mee om het dier nog mee na te behandelen.

Ter voorkoming dat het probleem terug komt:
Het dier krijgt voortaan Timothy hooi ( laag calcium gehalte) en Urinary Tract Health droogvoer

VetCarePlus Urinary Tract Health Formula

 • 28% Ruwe vezels
 • Op basis van timothy hooi
 • Laag calciumgehalte: 0.5%
 • Met extra Vitamine C – 500mg/kg
 • Bevordert de waterconsumptie
 • Met veenbessen en blauwe bosbessen – natuurlijke anti-oxidanten
 • Echinacea – helpt het immuunsysteem te verbeteren en infecties te bestrijden
 • Paardenbloem – een mild diureticum – om de normale nierfunctie te stimuleren
 • Rijk aan “lange vezels”
 • Langer kauwproces – bevordert de natuurlijke slijtage van de tanden
 • Een evenwichtige, complete voeding
 • Tarwe- en glutenvrij
 • Met extra lijnzaad voor een gezonde huid en vacht
 • Zonder kunstmatige kleur- of smaakstoffen
 • Zonder toegevoegde suikers

Daarbij veel groenvoer, want dan krijgt hij of zij meer vocht binnen en meer plassen is gunstig.

Laat je dier wel geleidelijk wennen aan meer groenvoer, want anders krijgt het diarree. Bleekselderij zorgt goed voor het meer drinken en plassen.

 

Nieuwsbrief cavia maart 2013

Goedendag cavia-eigenaar,

Deze nieuwsbrief gaat over:

De voordelen van het steriliseren van een vrouwtjescavia en het castreren van een mannetjescavia.

Uit de laatste nascholing kwam duidelijk naar voren dat het medisch advies voor een vrouwtjescavia (zeugje)  altijd zal zijn om haar op jonge leeftijd te laten steriliseren ( officieel heet dat castreren).

De voordelen zijn:

–         Langere levensverwachting.

–         Geen cystes ( gevulde blaasjes) op de eierstokken.

–         Geen pijn en ziekte door de aanwezigheid van cysten.

–         Geen baarmoederontsteking.

–         Geen risico op een noodzakelijke operatie aan de baarmoeder op een moment dat de cavia al ziek is ( Hoger risico van narcose).

 De nadelen zijn:

–         Als er op de leeftijd tussen de vier en zes maanden wordt geopereerd zijn risico’s van narcose klein, maar er zit altijd iets van risico aan narcose.

–         Kosten.

Uit onderzoek is gebleken dat rond de 90% van de zeugjes vroeg of laat in hun leven cystes krijgen op hun eierstokken.

Vooral in de leeftijd tussen de twee en vier jaar.

Hoe ouder het zeugje wordt, hoe groter de cystes worden.

Alleen gehouden zeugjes en overgewicht zouden dat risico verhogen.

Of het zeugje wel of geen jongen in haar leven krijgt heeft geen invloed hierop.

Wat zijn de symptomen?

– Peervormige buik, soms met aan beide zijde kale plekjes.

– Niet (goed) eten

– Kromme rug vanwege buikpijn

– Zwakte

– Geen keutels produceren

– Bloedige vaginale uitvloeiing als de baarmoeder ook problemen geeft

Wat kun je er aan doen als de cavia dit heeft?

1) De arts kan met een naald de cystes leegzuigen, maar de cystes lopen in korte tijd vaak al weer vol.

2) Er kan een hormoonimplantaat onder de huid gegeven worden, maar dit werkt vaak onvoldoende en het probleem komt terug.

3) De arts kan de eierstokken operatief verwijderen, maar een wat oudere of zieke cavia heeft een hoger risico op complicaties en sterfte.

4) Niets doen. De cavia kan dan dusdanige grote cystes krijgen dat zij veel pijn heeft en kan sterven.

Samenvattend: Uit onderzoek is gebleken dat zeugjes het beste op jonge leeftijd kunnen worden gesteriliseerd ( officiële benaming is castratie) ter voorkoming van problemen aan de eierstokken en de baarmoeder, waardoor ze een langer en gelukkiger leven hebben.

Het castreren van een mannetjescavia:

In medisch opzicht is het niet nodig om een gezonde beer te castreren.

Het castreren van de beer wordt dan ook vooral gedaan tegen de voortplanting.

Ook worden veel beren rustiger in hun gedrag na castratie, waardoor relaties van cavia’s onderling vaak verbetert.

Een beer is na de castratie nog 3 tot 6 weken vruchtbaar!

De geslachtshormonen met daarmee de vruchtbaarheid nemen in die weken langzaam af.

 

Nieuwsbrief cavia februari 2013

Goedendag cavia-eigenaar,

Deze nieuwsbrief gaat over:

Caviagedrag:

Cavia’s zijn enorm leuk in hun gedrag! Dat is natuurlijk één van de redenen waarom je in het bezit bent van één of meerdere cavia’s.

Meerdere cavia’s bij elkaar:
Cavia’s zijn groepsdieren en het alleen houden van een cavia is daarom minder geschikt. Het is beter om jonge cavia’s aan elkaar te laten wennen dan dat je een jonge cavia bij een oude cavia zet. Een oude(re) cavia is meestal meer op zijn of haar rust gesteld. Maar iedere cavia is anders, alles ligt aan de individuele karakters.

Kunnen twee mannetjescavia’s ( beren) met elkaar samenleven?
Ja, dat kan, maar dat verschilt per karakter. Als Twee beren niet met elkaar overweg kunnen, wil dat nog niet zeggen dat ze ook niet met een andere beer overweg zouden kunnen.

Beertjes zijn over het algemeen wat aanhankelijker en gemoedelijker dan zeugjes ( vrouwjetcavia’s).

De geluiden van cavia’s zijn niet te missen. Ze kunnen heel hoog en hard fluiten en dan willen ze aandacht, voer of hebben ze het gewoon naar hun zin. Ze kunnen gezellige pruttelgeluiden maken en ook dan hebben ze het naar hun zin.
Als zeugjes dit doen met daarbij een wiebelend kontje, dan zijn ze bronstig.
Hun hormonale cyclus is ongeveer elke 14-18 dagen. Ook beertjes vertonen dit gedrag wanneer ze willen paren of een cavia erg lief vinden. Zowel beertjes als zeugjes kunnen elkaar “bestijgen”, op elkaar klimmen.

Een snel en aflopend Trrrrrrrrr geluid is een teken dat je cavia iets niet leuk vindt of schrikt.

Rangorde:

Bij het houden van meerdere cavia’s bij elkaar zal er sprake zijn van een rangorde. Dit is heel natuurlijk en het is niet nodig om ons daar in te mengen/ mee te bemoeien. Zorg dat er voldoende ruimte is voor de cavia’s om afstand van elkaar te nemen.

Aandacht: Als je één cavia hebt, geef die dan dagelijks aandacht. Voorzichtig kroelen terwijl je lekker eten geeft bijvoorbeeld.

Bijten:
Cavia’s bijten over het algemeen niet snel. Soms doen ze het om te proeven en kunnen hierdoor zachtjes bijten in b.v. je vinger.
Ze kunnen bijten als ze pijn hebben.
Sommige cavia’s zijn heel gevoelig en ervaren daardoor contact als naar, waardoor ze kunnen bijten. ( Als dit gedrag plotseling erg toeneemt dan kan het zijn dat een cavia schurft heeft, wat snel behandeld dient te worden).

Omgevingverrijking:
Ter afwisseling tegen een ééntonig leven is het fijn voor je cavia om bijvoorbeeld:
Eens af te wisselen met huisjes ( een huisje is belangrijk voor een cavia. Mensen denken soms ten onrechte dat dit de cavia schuw maakt, maar van nature wil een cavia een holletje in kunnen en als prooidier is het beangstigend om geen schuilplaats te hebben) Af en toe een hooirol ( van karton te koop in de dierenspeciaalzaak) te geven.
Een slaapmatje te geven ( deze vinden ze heerlijk, maar moeten helaas wel vaak worden gewassen).

 

Nieuwsbrief cavia’s januari 2013

Goedendag cavia-eigenaar,

In deze nieuwsbrief over de cavia gaat het vooral over voeding.

Elk jaar gaan enkele van onze dierenartsen en assistentes naar de nascholing over konijnen en knaagdieren ( de K&K dagen). Voor een groot deel wordt hierin het nieuwste over de medische zorg onderwezen. Altijd gaat ook een deel over de preventieve zorg. Deze preventieve zorg ligt in handen van jou als eigenaar.
Aan ons de taak om de kennis hierin te delen.

Het ziek worden van een cavia kan voor een groot deel tegen worden gegaan met goede voeding, geschikte omstandigheden en oplettendheid van de eigenaar.

In de nieuwsbrieven die gaan volgen zal dieper in worden gegaan op een onderwerp.

Deze mail gaat vooral over voeding.
Hoe kun je gezondheidsproblemen van je cavia zoveel mogelijk voorkomen?
Let op de volgende dingen:

– Goede Voeding
– Voorkom overgewicht
– Sterilisatie op jonge leeftijd
– Wees alert op o.a. hoe de keutels eruit zien/ eten en drinken/ gedragsveranderingen

Voeding:
Vitamine C:

Je cavia kan niet zonder vitamine C. Een konijn bijvoorbeeld kan zelf vitamine C aanmaken, maar cavia’s net als mensen niet. Een cavia heeft gemiddeld 10 tot 20 mg vit. C per dag nodig. Een teveel aan vitamine C kan geen kwaad. Dat plast je cavia wel weer uit.

Droogvoer voor cavia’s bevat daarom ook vitamine C. Echter, alleen duurdere merken bevatten dit in voldoende mate. Vitamine C is duur en niet lang houdbaar. Op de verpakkingen van droogvoer voor cavia’s staat het soms vermeld als het aantal mg per kg, maar soms staat het vermeld als IE ( internationale eenheden) per kg. Die getallen deel je door vijf om het aantal mg/ kg te berekenen.
Bijvoorbeeld: 3.500 IE/kg= 700 mg/kg.

Waar zit veel vitamine C in?

Paprika, Peterselie, witlof, spruitjes en Broccoli bevatten veel vitamine C ( in aflopende volgorde), verder bevat vrijwel alle groente en fruit wel wat vit. C.
Variërend van 190 mg per 100 gram (paprika) tot 6.5 mg per 110 gram (andijvie)

Geef een cavia elke dag voldoende hooi om te eten. Liefst gras of weidehooi.
Alfalfahooi en klaverhooi alleen met mate geven vanwege dat deze rijk zijn aan eiwit en Calcium ( waar de cavia niet teveel van mag krijgen).
Soms is het geven van Timothy hooi van belang vanwege het lage Calcium gehalte. Hooi mag nooit stoffig zijn als u het uit elkaar haalt.

Met de grasmaaier afgemaaid gras mag nooit gegeven worden in verband met gistingsgevaar (trommelzucht), geplukt, met de hand gesneden of geknipt lang gras mag wel gegeven worden.

Geef droogvoer van een hoge kwaliteit, dat bestaat uit biks en niet uit verschillende zaden. Dit om selectief eten tegen te gaan waardoor de cavia de voeding in verkeerde verhoudingen zou krijgen. Geef niet meer dan 20 gram droogvoer per dag per kilogram lichaamsgewicht van je cavia! Dit in tegenstelling tot wat de verpakkingen adviseren.
( Een gemiddelde cavia weegt onder de 1 kg. Ons advies is dat je de cavia geregeld weegt op bijvoorbeeld een keukenweegschaal. ) Een teveel aan droogvoer geeft dat een cavia eerder verzadigd is, daardoor minder hooi zal eten, waardoor de tanden niet voldoende afslijten.
Tevens wordt een cavia er te dik van.

In onze kliniek kun je gratis een proefzakje droogvoer ophalen

Groenvoer geef je dagelijks aan je cavia. Laat een cavia er langzaam aan wennen.
Wortel bevat relatief veel suiker, hoewel wortel uit 90% uit vocht bestaat.
Geef ook wortel met mate.
Richtlijn voor groenvoer: 75 gram per kg lichaamsgewicht per dag en varieer het.

Voorbeelden: paprika, andijvie, broccoli, venkel(heel weinig), bleekselderij(3 cm), selderieknol, koolrabi, witlof, veldsla, waterkers, boerenkool, bloemkoolblad, paksoy, frambozenblaadjes, paardebloemblad, wortel en het loof van wortelen. Wat peterselie of selderie.
Een partje Fruit of sappige groente kan ongeveer 3 keer per week worden gegeven.

Geef GEEN zout liksteen. Deze bevat teveel calcium, wat blaasproblemen kan geven.

Snoep geeft je bij voorkeur niet. Knabbelstaven bevatten teveel koolhydraten en yoghurtdrops teveel suiker. Gedroogde banaan- of appelsnippers die in de dierenwinkel te koop zijn, kunnen in kleine hoeveelheid worden gegeven.

Als verwennerij kun je eens een maïskolf geven, maar ook dit met mate! Een kwart van een maïskolf is meer dan genoeg en dan slechts een enkele keer per jaar. ( maïs bevat ongeveer evenveel vit. C als andijvie.)

Water mag nooit ontbreken.

Laat je cavia NOOIT vasten. Als je cavia een dag niet eet is dat spoed!
Een cavia mag geen lege darmen krijgen.

Op onze kliniek kunt je een folder ophalen over voeding, met o.a. giftige plantensoorten erin vermeld.