Rat

r1Een rattenkooi moet op de bodem een goed absorberend materiaal hebben. Papieren kattekorrels met houtwol, houtsnippers of zacht hooi is een goed materiaal. Hooi heeft als voordeel dat het ook darmstoornissen voorkomt. Het heeft echter wel de neiging om mijt met zich mee te dragen. U kunt, om dit te voorkomen, het hooi/ stro eerst 24 uur in de vriezer leggen, op die manier gaan de mijten dood.
Zaagsel is minder geschikt omdat dat snel aan de pootjes blijft plakken; doordat ze hun pootjes weer schoonlikken kunnen er zo verstoppingen ontstaan in het darmkanaal. Een klein kartonnen doosje kan goed dienst doen als schuilplaats.

Glas, kunststof en roestvrijstaal zijn de beste materialen voor de rattenkooi. De wanden mogen nooit volledig luchtdicht zijn en kunnen dus het beste uit tralies bestaan. Een frisse kooi is erg belangrijk voor ratten om dat de longen erg gevoelig zijn. Als je je neus in de kooi steekt en je moet meteen niezen dan is de huisvesting NIET in orde.

De kooi moet minimaal een keer per week worden schoongemaakt en één keer per maand gedesinfecteerd worden met een beetje chloor of soda of iets dergelijks.

Kijk de dieren regelmatig (2 x per week) na. Let erop dat hun vacht schoon is en kijk of nagels en tanden niet te lang worden. Weeg een rat een keer per week. De beste voeding bestaat uit commercieel knaagdierenvoeder, aangevuld met een klein beetje groente en fruit. Ratten lusten ook graag kaas en gekookte rijst of aardappels. De totale hoeveelheid voer moet ongeveer 15 tot 20 gram bedragen. Voorkomen van overgewicht bij de rat is erg belangrijk. Het is meerdere keren aangetoond dat ratten met overgewicht een veel kortere levensverwachting hebben! Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater.

Ratten zijn zeer snel geslachtsrijp, op een leeftijd van 6 weken zijn ze al geslachtsrijp. Ze zijn echter pas na 3 maanden volgroeid. Elke 4 tot 5 dagen heeft het vrouwtje een periode dat ze zich laat dekken. Ratten dragen 21 tot 23 dagen. Meestal worden er tussen de 4 en 14 jongen geboren. De oogjes gaan na 14/15 dagen open. De oortjes gaan al na 10 dagen open. Rattenjongen (welke ritten worden genoemd) moeten na 4,5 week pas van de moeder gescheiden worden.

Bel ons Afspraak maken