Waarop moet u letten bij de aanschaf van een kitten?
Over de aanschaf van uw kitten, tips, kiezen, leeftijd schatten, zie: WWW.KITTENLEEFTIJD.NL
Voor problemen met uw kat kunt u in onze kliniek terecht bij Jacoline Mulder. Zij is naast paraveterinair ook gediplomeerd honden- en kattengedragsadviseur.
Katten vertonen geregeld in huis problemen zoals onzindelijkheid, sproeigedrag, angst, krabben van meubels, enz.
Het valt op dat eigenaren pas laat aan de bel trekken, terwijl er zoveel tegen te doen is en dan wordt zowel uw kat als u gelukkiger!
In een gedragsconsult wordt er uitgebreid de tijd genomen om aan een persoonlijke oplossing te kunnen gaan werken.
Voor u wordt er duidelijker wat de oorzaak van het probleem kan zijn en vooral hoe het opgelost kan worden.
Deze gids is zeer informatief en prettig om te lezen (kort en duidelijk), heldere antwoorden over kattengedragsproblemen.
Vaccineren
Het enten, of eigenlijk beter gezegd vaccineren, van katten is een regelmatig terugkerende gebeurtenis die voor de kat van groot belang is. Dit komt omdat katten in tegenstelling tot mensen weinig hygiënisch zijn in de omgang met hun omgeving. Ook hebben katten vaker contacten met andere (verwilderde) katten. Hierdoor hebben ze een grotere besmettingskans! Verder voert de dierenarts voorafgaand aan de vaccinatie een grondig lichamelijk onderzoek bij de kat uit. Dit jaarlijks terugkerende onderzoek is belangrijk omdat de kat niet zelf aan kan geven dat er iets aan de hand is.
Wat is een vaccinatie?
Kittens vaccineren wij op 9 en 12 weken leeftijd. Ook volwassen dieren moeten regelmatig gevaccineerd worden om hun bescherming op peil te houden. Vooral ouder wordende dieren hebben deze hervaccinaties zeker nodig. De vaccinatie zorgt voor opbouw van afweerstoffen tegen Katte- en Niesziekte. De vaccinatie tegen Katte- en Nieszieke is bij de goede kattenpensions een voorwaarde voordat u de kat mag brengen voor een logeerpartij.
NB: voor een goed effect van de vaccinatie is het belangrijk dat uw kat goed ontwormd is!
Het belang bij medicatie voor uw huisdier:
Let u op de volgende dingen:
- Wanneer moet ik beginnen met de medicatie?
- Hoe vaak per dag moet ik de medicijnen toedienen?
- Moet het met of zonder eten worden gegeven?
- Op welk tijdstip moet ik de medicijnen geven?
- Als het pasta is: Moet deze in de bek of in de anus?
Er zijn medicijnen die ‘s ochtends of juist ‘s avonds moeten worden gegeven.
Antibiotica werkt alleen goed als precies volgens de richtlijnen wordt gehandeld:
Geef antibiotica altijd precies om de 24 of om de 12 uur zoals voorgeschreven. Als namelijk antibiotica 12 uur werkt en er zou bijvoorbeeld ‘s nachts een duur van 15 uur tussen twee giften zitten, dan werkt de antibiotica niet tot aan de volgende tablet en zo raken bacteriën resistent!
Mocht u een dag de medicijnen vergeten, dan moet daarna de kuur weer volledig opnieuw. Maak de kuur altijd af
De behandeling van oren met zalf vraagt ook precieze zorg:
De zalf moet diep genoeg komen. Er moet altijd een controle plaats vinden met de otoscoop, want als oren in de diepte nog niet helemaal in orde zijn dan moet de behandeling worden verlengt. Wanneer dit niet gebeurt dan kunnen de bacteriën resistent raken en bij oren kan dat een chronisch probleem geven welk soms zeer lastig nog te behandelen is. Geef nooit zonder overleg tussendoor wat zalf, dit ook om bovenstaande redenen.
Voor specifieke informatie over een bepaald medicijn kijkt u op:
ONTWORMEN
Uw dier moet regelmatig ontwormd worden, want wormen verminderen de conditie van uw hond. Vaak zien we diarree, braken, een doffe vacht en hoesten. Besmette dieren zijn vermoeid en hebben weinig weerstand, waardoor ook andere ziekteverwekkers een kans krijgen. Daarnaast zijn besmette katten en honden een besmettingsbron voor andere dieren, maar ook voor mensen!
(wormen worden niet volwassen in mensen, maar kunnen wel klachten geven)
Klik hier voor meer informatie
Ons advies is om volgend schema aan te houden:
Kittens ontwormen op een leeftijd van 2,4,6 weken, daarna op 2,4 en 6 maanden. Voor katten ouder dan 1 jaar wordt 4x per jaar ontwormen aangeraden. Zogende poezen telkens tegelijk met de kittens ontwormen.
VLOOIENBESTRIJDING
Vlooien zijn lastige parasieten voor dier en mens. Ze veroorzaken jeuk en kunnen lintwormen en andere ziekten op uw dier overbrengen. Sommige dieren kunnen zelfs overgevoelig of allergisch voor de beten van de vlo zijn. Daarnaast is het gewoon een vies idee dat er beestjes op uw dier rondlopen. Vroeger was het vlooienprobleem alleen in de zomer aanwezig. Tegenwoordig echter is het ook in het koudere jaargetijde (vooral voor de gevoelige dieren) een probleem. Dit wordt veroorzaakt doordat de vlooien in onze verwarmde huizen deze periode kunnen overleven. Reden genoeg dus om voor een verantwoorde vlooienbestrijding te kiezen die uw dier het héle jaar door vrij van deze lastige parasieten houdt Voor de preventie of bestrijding van het vlooienprobleem kunt u voor een aantal manieren van aanpak kiezen. Welke methode u kiest hangt af van de situatie. Hierbij is het verstandig alle katten en honden die in het huishouden aanwezig zijn tegelijk te behandelen.
Vraag gerust aan onze balie meer informatie over de diverse producten en wat de beste keuze is voor uw dier.
De identificatie en registratie van uw dier is belangrijk omdat hiermee uw dier teruggevonden kan worden als hij ooit wegloopt. Tegenwoordig is het mogelijk om dieren door het plaatsen van een transponder (een zogenaamde chip) te voorzien van een unieke code. Nadat deze chip onderhuids is aangebracht wordt deze code (met de gegevens van u en uw dier) aangemeld bij een databank. Zo kan een gevonden dier via het aflezen van de chip gemakkelijk gelinkt worden aan de eigenaar.
Om uw dier mee te nemen naar het buitenland is een chip verplicht.
Er zijn kattenluikjes te koop die reageren op de chip van uw kat.
Bij onze webshop via www.docbooff.nl kunt u deze bestellen.
Of u kunt de Shure Flap kattenluik bij ons bestellen, deze is voordeliger in prijs en werkt voor 32 verschillende chips.
>
Preventieve zorg voor het gebit is belangrijk om te zorgen dat het gebit goed blijft. TD voeding van Hill’s zorgt ervoor dat tandsteen niet snel ontstaat en het tandvlees gezond is. De brokken dienen als compleet voer dagelijks te worden gegeven.
Zo kunt u tegengaan dat een kat op latere leeftijd geregeld onder narcose moet om tandsteen te verwijderen en eventueel extracties moet ondergaan. Eventueel kunt u er voor kiezen om de tanden van de kat te poetsen. Dit vraagt wel een rustig aanwennen voor de kat.
Voor een instructiefilmpje van tandenpoetsen klik hier
Voor een gebitssanering is uw kat overdag in de kliniek. De behandeling gebeurt onder narcose.
De dierenambulance zorgt hiervoor en via onze kliniek is het dan slechts 2,- euro per rit!
Sterilisatie en castratie
De meeste mensen die een jonge kat nemen staan er niet bij stil dat het leuke jonge diertje wat zij gekregen hebben al na 6 tot 9 maanden geslachtsrijp is. Op deze leeftijd worden poezen voor de eerste keer ‘krols’ en gaan katers ‘stinken”. Poezen worden dan zeer aantrekkelijk voor katers die op het liefdespad zijn. Indien geen maatregelen worden getroffen leiden zelfs kortstondige ontmoetingen tussen beide geslachten tot een vaak onverwachte gezinsuitbreiding 9 weken later.
Wanneer katers geslachtsrijp zijn, kunnen zij de neiging krijgen overal tegenaan te plassen (het zgn. sproeien). Ook krijgt hun urine een doordringende ‘katerlucht’. De kater is veel op pad en weinig huiselijk meer. Bij terugkomst zitten de katers regelmatig onder de krabben en abcessen tengevolge van hun luidruchtige nachtelijke gevechten. Tijdens hun soms meerdaagse zwerftochten steken de katers vele drukke wegen over en wordt een groot aantal van hen aangereden. Kortom, daarom raden wij aan uw kat te laten castreren of steriliseren op een leeftijd van 6 maanden!
Voor een operatie is uw kat overdag in de kliniek. De behandeling gebeurt onder narcose. Voor het vervoer van uw kat kan gezorgd worden:
De dierenambulance zorgt hiervoor en via onze kliniek is het dan slechts 4,50 euro per rit!
Sterilisatie
Castratie
Ook bij de kater is de operatie een betrekkelijk geringe ingreep. De testikels worden verwijderd onder narcose en de kat is daarna onvruchtbaar. Na de operatie mag de kater als alles goed gaat dezelfde dag naar huis.
Castreren van katers wordt gedaan ter voorkoming van dat zij voor meer katten ( nageslacht) zorgen en tegen sproeigedrag. Steriliseren (officiëel castreren) van poezen wordt gedaan tegen voorkoming van ongewenste nestjes, baarmoederproblemen en ter voorkoming van kwaadaardige tepeltumoren die op latere leeftijd ontstaan. Als een poes jong wordt geholpen dan is het risico op deze tumoren enorm verkleind.
Na de operatie verandert de stofwisseling en neemt de energiebehoefte van katten af. Het risico op overgewicht is daarbij groter. Overgewicht geeft hoger risico op o.a. suikerziekte, problemen met de urinewegen en gewrichtsproblemen.
Als minder voer gegeven gaat worden heeft de kat meer trek en krijgt te weinig voedingsstoffen binnen.
Hill’s vetessentials voeding young adult is voeding die uitermate geschikt is voor gecastreerde en gesteriliseerde katten!
- Lager energiegehalte
- Hoogwaardige kwaliteit
- Helpt bij vetverbranding
- Voorkoming vetopbouw
- Gecontroleerde pH voor gezonde urinewegen
- Tandsteenvoorkoming
- Omega-6 vetzuren voor een gezonde huid
- Voor een gezonde spijsvertering
Op onze kliniek kunt u een proefverpakking krijgen en meer informatie
Een operatie
De gezondheidstoestand
Voor een operatie is uw kat overdag in de kliniek. De behandeling gebeurt onder narcose. Voor het vervoer van uw kat kan gezorgd worden:
De dierenambulance zorgt hiervoor en via onze kliniek is het dan slechts 2,- euro per rit!
De nazorg bij u thuis
Als uw dier nog slaperig is kunt u hem het beste een warm en rustig plekje geven. Een kat die erg onrustig is kunt u het beste in zijn vervoerskooitje in een rustige, wat donkere ruimte laten zitten tot de onrust verdwenen is.
De oogleden kunnen wat vet zijn van de oogzalf die tijdens de narcose in de ogen is aangebracht om uitdroging van het hoornvlies tegen te gaan.
Waar dient u op te letten
- Uw kat mag niet gaan braken ( een enkele keer ‘s avonds de eerste dag is geen enkel probleem).
- De operatiewond mag niet nabloeden (een paar druppels bloed is niet erg).
- De eerste dag na de operatie moet hij weer willen drinken.
- De tweede dag na de operatie moet hij weer willen eten.
- Uw dier mag niet aan de wond likken of bijten.
- Mag geen koorts krijgen en de wond moet er netjes blijven uitzien.
Eten en drinken
Wij adviseren om uw dier na afloop van de operatie de eerste 12 uur geen eten te geven en daarna te beginnen met kleine hoeveelheden eten verdeeld over de dag. De eerste dag na de operatie +/- de helft van de normale hoeveelheid. Vanaf de derde dag gaat alles weer normaal. Geeft u te snel of te veel voedsel dan kan het dier misselijk worden en gaan braken.
Drinken mag uw dier al direkt na thuiskomst zodra hij hiertoe in staat is maar ook hiervoor geldt weer: met kleine beetjes.Medicijnen
Als u medicijnen meekrijgt staat het gebruik en de dosering op de verpakking . Vaak hoeft u daar pas een dag na de operatie mee te beginnen.De kap
Om te voorkomen dat de kat aan de wond gaat likken of bijten (de hechtingen kunnen gaan jeuken) wordt er soms een kap meegegeven. Het is de bedoeling dat uw dier die kap de eerste dagen dag-en-nacht omhoudt. Begin met de kap daarna af te doen als u op het dier kunt letten, bijvoorbeeld als u ‘s avonds voor de TV zit.
Katten bij voorkeur 2 tot 3 dagen binnen houden.
Controle
Na 10 dagen dient u terug te komen; de huidhechtingen worden dan verwijderd en de operatiewond wordt gecontroleerd. Deze controle kost niets. Wel even een afspraak maken hiervoor en vergeet de kap niet.
Voor de meeste ingrepen geldt dat uw dier zeer spoedig herstelt en dat u misschien zelfs al na enkele dagen niet meer kunt merken dat ze geopereerd is.
Tenslotte, mocht u iets niet vertrouwen, neem dan contact met ons op !!!
Let bij katten boven de acht jaar ( in mensenjaren is dit boven de vijftig jaar) extra op het gedrag en veranderingen:
- vochtopname (drinken)
- eetpatroon/ voeding
- gewicht
- plasgedrag
- aktiviteiten/ beweging: mank lopen of moeite met bijvoorbeeld opstaan of springen
- doffe vacht, haaruitval of jeuk
- knobbeltjes
- gebit
- braken of diarree
- gedragsveranderingen
- nagels
Let ook op de volgende dingen:
- Kattenbak met een hoge instap geeft soms een probleem
- Kattenbak staat mogelijk te ver.
- Creëer een lage slaapplek.
Veel voorkomende afwijkingen bij oudere katten:
- Gebitsproblemen ( ontsteking, rotte kies)
- Verslechterende nierfunctie ( waardoor er als symptomen veel plassen en veel drinken ontstaat).
- Artrose ( vaak niet opgemerkt door de eigenaar, maar zorgt o.a. voor strammer lopen, onzindelijkheid en het slecht verzorgen van zichzelf).
- Ingegroeide nagels ( zeer pijnlijk. Groeien de voetzooltjes in.)
WAT KUNNEN WIJ VOOR DE SENIORKAT BETEKENEN?
Bij mogelijke artrose kan pijnstilling/ ontstekingsremmer zorgen voor een meer aangename oude dag.
In twee weken tijd is er al verbetering.
Een gebitsbehandeling onder narcose kan resulteren in een kat die zich weer jong voelt> zonder pijn is de kat weer vrolijker en speelser. (Ook wordt het bloed weer zuiverder. Bij een rot element gaan de bacteriën door de bloedbaan en die kunnen schade geven aan o.a. nieren, lever en hart).
Nierdieet, – medicatie zorgt voor een langere levensduur als de nieren minder zijn gaan functioneren.
En het ontdekken van b.v. een tongtumor onder de tong is van groot belang voor de kat. Onnodig lijden kan dan worden tegengegaan.
Bij een te snel werkende schildklier ( wat veel voorkomt bij oudere katten) is de kwaliteit van leven en de levensverwachting van de kat sterk te verbeteren met een behandeling met medicatie of met speciaal dieetvoer voor katten met een schildklierprobleem.
Kortom: met aandacht voor uw senior kat, kan de kat een fijne oude dag worden gegeven.
Heeft u nog vragen?
Leg ze ons gewoon voor, we zijn er voor u en uw kat!
Bel of mail ons voor gratis advies