Diagnostiek en Behandeling

Met een bloedonderzoek kunnen we veel ziekten direct in de kliniek vaststellen. Er wordt voor het onderzoek wat bloed afgenomen uit de hals of de poot. Met behulp van de apparaten ‘Lasercyte, Catalyst en Snapshot DX’ wordt het bloed onderzocht. Met deze apparaten kunnen wij belangrijke informatie uit het bloed halen.

Zo kunnen we zien of lever en nieren nog goed functioneren, of het dier suikerziekte heeft, of er een schildklierprobleem is en hoe het met zijn of haar electrolyten en galzuren gesteld is. Regelmatig bloedonderzoek zorgt er tevens voor dat we een betere controle van de lichamelijke toestand van uw dier hebben. Meestal kunt u even wachten totdat het onderzoek klaar is, om daarna met uw dierenarts de resultaten te bespreken.

bloedonderzoek

Net als bij mensen kan de bloeddruk gemeten worden van uw huisdier. Juist bij katten is het soms belangrijk om de bloeddruk te meten, wanneer er bijvoorbeeld hart- en nierproblemen bestaan.
Een te hoge bloeddruk kan ook nierproblemen of blindheid veroorzaken.
Het meten van de bloeddruk is geheel pijnloos en gaat net als bij mensen met een manchet om de poot.

Hoe eerder we de diagnose stellen, deste beter is het te behandelen.

bloeddruk-meten

Het laboratorium is een verzamelplaats voor diverse onderzoeken in onze praktijk. De volgende onderzoeken worden regelmatig in het laboratorium uitgevoerd:

  • Bloedonderzoek
  • Urineonderzoek
  • Huidonderzoek
  • Allergieonderzoek
  • Sneltesten

Laboratorium

Met behulp van röntgenstralen is het mogelijk om het inwendige van een dier zichtbaar te maken op een foto. Regelmatig gebruiken we röntgenfoto’s om op die manier een diagnose te stellen. Denk bijvoorbeeld aan botbreuken die zo goed bekeken kunnen worden.

Het maken van röntgenfoto’s van uw dier is pijnloos, maar in sommige gevallen is het nodig om narcose te geven. Voor een goede foto moet een dier perfect stil liggen.

Huisdierenkliniek Hornstra beschikt over een digitaal röntgensysteem. Met dit toestel maken we foto’s van uitstekende kwaliteit. Daarbij gaat het maken en bekijken van de foto’s een stuk sneller dan voorheen.

Nog een groot voordeel van een digitaal röntgensysteem is dat we de foto’s op de PC kunnen opslaan. Zo kunnen we makkelijker oude foto’s met nieuwe foto’s vergelijken en als u dat wilt, kunt u een kopie mee krijgen.

Echografie, ook wel echoscopie genoemd, is een techniek die gebruik maakt van geluidsgolven die zich door het lichaam verplaatsten. Deze techniek is ongevaarlijk voor het dier en stelt ons in staat om, onder andere organen in beeld te krijgen.
Zo kunnen we zicht krijgen op de grootte, structuur en de eventuele pathologische afwijkingen ervan.

Voor het echografisch onderzoek is meestal geen narcose nodig van uw dier, waardoor deze diagnostiek niet belastend is voor uw dier.
Wel is het nodig dat de buik voor een deel kaal geschoren wordt, omdat haren veel verstoring op het beeld geven.
Het echografisch onderzoek is overigens geheel pijnloos en de ervaring is dat de meeste huisdieren het onderzoek probleemloos toelaten.
Op de afbeelding is een echobeeld van de nier van een hond te zien.

Echografie

Bij een CT wordt, net als bij het maken van röntgenfoto’s, gebruik gemaakt van röntgenstraling.
Bij een CT-onderzoek kunnen de lichaamsonderdelen van de patiënt in beeld worden gebracht met dunne plakjes. Hierdoor krijgen we meer gedetailleerde informatie  en zien we veel  kleinere structuren  dan bij gewone röntgenfoto’s.

Voor diverse orthopedische operaties kunt u bij ons terecht.

In onze kliniek worden honden en katten regelmatig voor hun gebit behandeld. Jaarlijks bij het vaccineren van uw dier, wordt het gebit nagekeken door de dierenarts. Tandplak op de gebitselementen zorgt op den duur voor het ontstoken raken van het tandvlees.
Tandplak is moeilijk te zien en zit vol met bacteriën. Wanneer dit niet wordt verwijderd, ontstaat er tandsteen, dat beter zichtbaar is en voor meer stank uit de bek gaat zorgen.

Elementen kunnen los gaan zitten en er kan onherstelbare schade aan het gebit ontstaan als er niet snel genoeg wat aan gedaan wordt. De hond of kat gaat voor een gebitssanering onder narcose.

Wanneer er sprake is van verdachte elementen dan wordt er een röntgenfoto van gemaakt, waarna verdere behandeling kan plaatsvinden.

Wanneer het nodig zou zijn om een kies te trekken die meerdere wortels heeft, dan wordt er gebruik gemaakt van een moderne boorunit om per wortel een stuk kies te verwijderen, zodat er met het trekken geen schade ontstaat aan de kaak.
Aan het eind van de behandeling wordt het gebit gepolijst om snel terugkerend tandplak tegen te gaan.

Ook konijnen worden bij gebitsproblemen in onze kliniek behandeld.

Bekijk de demontratie

Hieronder de filmpje van een gebitscontrole bij een hond in onze kliniek.

Bacteriën proberen om de strijd te winnen en daarom is het in het gebruik van antibiotica van cruciaal belang om:

Tabletten elke dag om de zelfde tijd toe te dienen en in het geval van het twee maal daags moeten toedienen, is het belangrijk om niet meer dan 12 uur tussen twee giften te laten zitten. Indien antibiotica bijvoorbeeld in het geval van twee maal daags, ’s ochtends om 8 uur wordt gegeven en ’s avonds om 18 uur, dan zit er tussen de avond en ochtend 14 uur tussen twee giften. Dit kan het effect van antibiotica teniet doen, met het risico tot resistentie voor deze antibiotica!

De kuur dient altijd te worden afgemaakt, ook al lijken de klachten over te zijn.

Wanneer het een keer wordt vergeten om de tabletten te geven, dan moet vanaf de volgende gift de kuur weer het volledig aantal dagen van een hele kuur krijgen.

Voor oorzalf en oogzalf met antibiotica geldt hetzelfde. Geef bovendien nooit af en toe iets van deze zalf, want ook dan ontstaat er resistentie voor dit antibioticum en vooral bij oren is er groot gevaar voor een chronisch probleem wat bij verkeerd gebruik van antibiotica niet meer is te behandelen!

Bewaar nooit overgebleven medicatie en overleg altijd vooraf met de dierenarts als u medicatie wilt gaan geven. Zelf een probleem inschatten kan voor grote problemen zorgen zoals het toedienen van zalf voor een oor of oog, zonder te weten of het trommelvlies of het oogvlies is beschadigd!

Pijnstilling/ ontstekingremmers voor chronische problemen zoals gewrichtsproblemen, dient bij voorkeur dagelijks te worden gegeven in een zo laag mogelijk ( met het gewenste effect) dosering. Wordt deze medicatie namelijk alleen gegeven op momenten dat het dier pijn toont, dan is het lastiger om de pijn weer te bestrijden en ontstekingen weer de baas te worden.

Bel ons Afspraak maken