Nieuws
Persbericht “Check de Chipmaand”
De NDG heeft het initiatief genomen om eigenaren en dierenartsen op te roepen om in de maand oktober de gegevens van gechipte dieren te controleren.
Categorie: algemeen
Oktober is “Check de Chipmaand”
In Nederland worden gelukkig steeds meer huisdieren voorzien van een identificatiechip. Vooral door het verplicht stellen van chippen en registreren van alle pups is het aantal gechipte dieren nu flink toegenomen. Mede in verband met het dierenwelzijn is dit een goede zaak, want van een gechipt dier is de eigenaar eenvoudig te traceren.
Zodoende wordt veel leed voorkomen en komen er ook veel minder huisdieren onnodig in een asiel terecht.
De stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG), met 2 miljoen geregistreerde dieren de grootste databank voor huisdieren in Nederland, heeft enkele steekproeven gedaan.
Daaruit bleek dat van ruim 5% van de dieren de gegevens niet juist vermeld staan in de databank.
Het gaat dan vooral om gewijzigde telefoonnummers en/of adressen.
Ook kwam het regelmatig voor dat dieren wel gechipt waren maar nooit bij een databank waren aangemeld. Alleen al bij de NDG gaat het dan om zo’n 200.000 dieren waar de gegevens niet van kloppen. Dat geeft o.a. de medewerkers van dierenambulances en dierenasielen dagelijks zeer veel extra werk.
De NDG heeft dan ook het initiatief genomen om eigenaren en dierenartsen op te roepen om in de maand oktober de gegevens van gechipte dieren te controleren. De baasjes kunnen contact opnemen met hun dierenarts om de chip te laten aflezen of zelf op de website de gegevens te controleren.
NDG looft beloning uit van 150 euro
In het kader van deze maand is er een filmpje opgenomen van een kat die in het asiel in Harmelen zit. De kat is wel gechipt maar de eigenaar is niet te vinden omdat de gegevens niet juist in de databank staan vermeld. Het filmpje is te zien op de website van de NDG (www.ndg.nl) en wellicht kunt u helpen de eigenaar op te sporen. De NDG heeft een beloning uitgeloofd (tw van 150 euro) voor diegene die ervoor kan zorgen dat “Gijs” weer met zijn baasje herenigd wordt.