De blije zomerhond

Zwemmen in de zomer

site-hond-300x200Zomer, tijd om volop te genieten met je hond. Maar… wees je wel bewust van de minder zonnige kantjes van de zomer! Honden hebben het niet alleen heel snel warm en kunnen daardoor oververhit raken, er zijn ook minder bekende gevaren, zoals maden (!) en besmet zwemwater. Botulisme, Blauwalg vergiftiging en Plaagalg vergiftiging kunnen dodelijk zijn voor de hond, Dierenarts Atjo Westerhuis wijst ons op enkele belangrijke aandachtspunten voor een zorgeloze zomer met je hond.

Veel honden houden van zwemmen, vooral op een warme zomerdag. Maar pas op voor besmet zwemwater! Atjo Westerhuis: “Honden die op warme dagen in de zomer zwemmen in stilstaand water met een watertemperatuur van 20-30 graden Celsius, hebben kans om een dodelijke vergiftiging op te lopen. Het verloop kan snel zijn, soms binnen één uur na de (fatale) zwempartij! Behandelingen komen in de meeste gevallen te laat of hebben onvoldoende effect. Omdat honden tijdens het zwemmen dikwijls veel water binnenkrijgen, is de kans groot dat ze ook veel giftige stoffen opnemen.”

Preventie is dus heel belangrijk. Vermijd verdachte zwemplekken! Je kunt op www.zwemwater.nl nakijken welk buitenwater veilig en schoon is