Assistente’s jaarlijks uitje

Eens per jaar heeft de vereniging voor dierenartsassistentes ( Vedias) een uitje voor assistentes.

Dit jaar was dat in Burger’s zoo. We kregen een rondleiding door een gedeelte van de zoo en een presentatie van de dierenarts Henk Luten, die daar al jaren werkt als dierenarts.

De lezing van hem was zeer boeiend.

 

Dierenarts-Henk-Luten

Vanaf zijn 8e wilde hij al dierenarts worden, geïnspireerd door Daktari op t.v.
Hij vertelde onder andere:

Grote dieren zoals een neushoorn die tonnen kan wegen, krijgen andere narcosemiddelen dan kleine huisdieren. Anders zou je hun liters moeten toedienen.
1 druppel narcosemiddel uit de pijlspuit op je hand krijgen kan je doden!
Je handelt en opereert relatief weinig. Alles draait om preventie van ziektes door te zorgen voor een zo veel mogelijk natuurlijke leefomgeving en goede voeding.
Onderzoeken geeft veel stress bij dieren en natuurlijk is het in de meeste gevallen zo dat ze er voor onder narcose moeten. Dit wil men zo veel mogelijk voorkomen. De arts vertrouwt voor een groot deel op de observaties van de verzorgers. Afwijkend gedrag is een reden om extra op te letten en de arts heeft daarbij veel aan zijn lange ervaring als arts in de kleine huisdierenpraktijk. In de huisdierenpraktijk kun je meestal dieren goed onderzoeken.
Voor dierentuindieren ben je later bij ziektes dan voor huisdieren hierdoor. Vroeg weten wat er met een dier aan de hand is, geeft medisch een voordeel voor deze dieren.
Dieren bevallen zelf prima. Alleen een keizersnede als een jong dood is en dan niet komt, is het soms nodig om in te grijpen.
Bok-achtige zijn enorme stressdieren! Wil je die vervoeren dan springen ze hun kop door het dak van de trailer en zijn dood.
Dus enkele dagen van tevoren krijgen ze al medicijnen die worden gebruikt voor psychiatrisch humane patiënten.
Dan vinden de dieren alles geweldig en denken bij zo’n trailer: “Oh, hier is het ook wel leuk zeg!  en gaan gerust hooi liggen eten.
Narcose voor een bijvoorbeeld giraf is levensgevaarlijk. Het hart pompt het bloed heel hard naar de kop toe. Als zo’n giraf dan komt te liggen ( de val kan al dodelijk zijn), dan is het lichaam horizontaal en wordt het bloed i.p.v.  verticaal, horizontaal naar de kop gestuwd.
Dit  kan dodelijk zijn, dus moet de kop zo’n meter hoog worden gehouden.
Ook is liggend het gewicht te zwaar in de borstkast. Verder kan de maaginhoud in de longen komen.
Alle dieren  krijgen zo spoedig mogelijk tegennarcose.
Dieren doen het heel goed in het ecosysteem. B.v. waaierduiven in de Bush, fokken super en gaan niet uit de weg voor mensen, maar toen ze nog in een volière verbleven kregen ze nooit jongen, gingen nooit paren en stoven tegen het plafond als de verzorger in het hok kwam.
Het was interessant om de verschillen van het vak dierenarts in een huisdierenpraktijk en dierentuin te horen.
Bel ons direct
Menu