Heeft uw hond of kat angst voor vuurwerk?

Uw hond of kat voor en tijdens de jaarwisseling

Heeft uw hond of kat angst voor vuurwerk?

Een jaarlijks terugkomend ‘probleem’ voor vele dieren is de angst voor  vuurwerk. Vaak is het zo dat de angst zelfs ieder jaar toeneemt.

Daar is voor een groot deel wat aan te doen en we willen natuurlijk de dieren zo veel mogelijk daarin ondersteunen.

Zo is er voor de hond een halsband die door middel van geur angstverlagend werkt. De band werkt zo’n vier weken en werkt direct. Het is aan te raden om bij gebruik van de band, deze al om te doen bij de eerste tekenen van angst rondom de vuurwerkgeluiden. Voor sommige honden kan dat al in het begin van december zijn.

Ook is er een nieuw middel voor de hond. Een pasta die de hond oplikt en die tegen angst voor geluiden werkt. Het werkt binnen een kwartier en kan elke twee tot drie uur worden herhaald.

Voor zowel de hond als de kat gebruiken we al jaren met positieve resultaten de medicatie die angstverlagend werkt.
(Voorheen werden vooral sufmakers aan dieren gegeven, maar de dieren voelden dan nog altijd angst.)
Het voordeel is dat dit middel uw dier wel rustiger maakt, maar niet suf maakt en fijn kan worden gedoseerd.
Bij voorkeur begint men met dit middel een dag van tevoren.

Nog enkele tips om uw huisdier het vuurwerk beter te laten verdragen zijn:

  • Door de gordijnen te sluiten, de lichten aan te laten en de radio of televisie aan te zetten vermindert u de gewaarwording van het vuurwerk. Kies wel een televisiezender die om twaalf uur geen vuurwerk uitzendt.
  • Als uw dier wegkruipt in een kast of onder het bed, laat hem of haar daar dan rustig zitten. Dit is immers een “veilige” plek.
  • Straf uw dier nooit voor het angstgedrag. Negatieve aandacht is immers ook aandacht en zal het gedrag doen verergeren.
  • Niet troosten van het angstige gedrag. Door te troosten bevestigt u de angst en zal het gedrag verergeren. De hond op zijn gemak zien te krijgen, is een ander verhaal. Uw hond komt steun zoeken bij de roedelleider en het is niet nodig om uw hond compleet te negeren op zo’n moment.

Aanvullende tips voor eigenaren van honden:

  • Op oudejaarsavond vroegtijdig uitlaten, bijvoorbeeld rond etenstijd wanneer er minder knallen zijn.
  • Altijd aangelijnd uitlaten, ook al mag hij of zij anders altijd los lopen. Begin hier mee nog voor u de eerste knal gehoord heeft.
  • Er bestaan vuurwerkcursussen voor honden die (over)gevoelig zijn voor het lawaai van vuurwerk. Verder zijn er via ons en op hondenshop.nl cd’s met vuurwerkgeluid verkrijgbaar. Zo kan uw hond getraind worden geen angst meer te hebben voor vuurwerk.

Tot slot: zorg er altijd voor dat uw huisdier een halsbandje om heeft met uw adresgegevens en gechipt is. Voor het laten chippen van uw huisdier kunt u bij uw dierenarts terecht.

( Voor het herkennen van stresssignalen: Klik onderstaande afbeelding aan)

 

 

Bel ons direct
Menu